Nakon niza održanih audicija tijekom ožujka i travnja u gradovima Splitu, Zadru, Šibeniku, Zagrebu, Delnicama, Rijeci, Čapljini i Omišu, Direkcija Festivala dalmatinskih klapa Omiš donijela je odluku o klapama sudionicama 52. FDK Omiš 2018. godine.

U programu 52. FDK Omiš 2018. na ukupno 12 natjecateljskih i revijalnih večeri u šest različitih kategorija nastupit će ukupno 73 muške, ženske i mješovite klape, od čega čak devet dolazi s područja Zadarske županije.

U konkurenciji muških klapa nema pobjednika Festivala iz 2014. godine, klape Kožino, ali su zato među 17 najboljih Munita iz Zadra i Težaci iz Paljuva. U ženskoj konkurenciji finalnu večer izborile su čak četiri klape - Preženca (Zadar), Kandelora (Zemunik Donji), Karmel (Turanj) i Peružini (Pag). U večeri mješovitih klapa nastupit će Maraška, a u večeri debitanata Idro. Za večer izvornih napjeva prijavili su se Maraška, Muraj i Težaci, dok će u autorskoj večeri Mojmira Čačije pjevati Munita i Preženca.

- Nije bilo lako donijeti odluku jer su zbog velikog broja prijavljenih klapa neke morale otpasti. Prema procjeni ocjenjivača odabrane su klape koje su se na audicijama pokazale spremnije. Hvala svim klapama koje su se prijavile za sudjelovanje na omiškom Festivalu, čestitke klapama koje su izborile pravo nastupa, a svima puno uspjeha i sreće u daljnjem radu i promociji naše kulturne baštine, poručili su iz direkcije Festivala.