Obrovac je, nažalost, postao sinonim za zaboravljeni i zapušteni grad u Zadarskoj županiji. No ovaj je vikend u gradu na Zrmanji nastala potpuno drugačija slika.

Sve je krenulo u petak s otvaranjem Zrmanja Adventures Festivala, manifestacije u organizaciji Riva Rafting Centra koja proširuje ideju afirmacije i zaštite prostora rijeke Zrmanje. Prvi dan posjetitelji su se okušali u stand up paddlingu, a predstavljan je i vodeni bicikl kao nova avantura u kojoj će se sudionici moći okušati sljedeće godine. Na Trailu tri rijeke, drugog dana Festivala, startalo je jučer gotovo 700 natjecatelja. Najbržima je trebalo nešto više od sata za savladavanje 14,5 km duge staze, dok su neki trail shvatili kao šetnju pa su ciljnu crtu prešli predvečer. Najbrže među ženama bile su Vana Čargonja, Maja Vrban i Lucija Štrmelj. Treći među muškarcima stigao je Ivan Gobin, drugi Hrvoje Pavković, dok je najbrži je bio Mario Bosnić. Poslijepodne je Irma Popović Dujmović iz WWF-a održala predavanje o zaštiti prirodne baštine i načinima upravljanja, a potom su okupljeni od Marijane Cukrov slušali o zakonodavnom okviru zaštite prirode u Hrvatskoj i naposlijetku od Nevena Cukrova o kvaliteti vode naših krških rijeka. Navečer su sudionike na igralištu u Obrovcu rasplesali TBF i DJ Dabi. 

Posljednji dan Festivala je u znaku raftinga, u savršenim vremenskim uvjetima za tridesetak ekipa među kojima su gosti iz BiH te Crne Gore, partneri Agencije za razvoj Zadarske županije na projektu prekogranične suradnje Adriatic Canyoning vrijednom 1,8 milijuna eura, od čega 85 % sufinancira Europska unija. 

U sklopu projekta u zadarsku regiju stigli su brojni hrvatski, ali i strani novinari i blogeri te djelatnici iz turističkog sektora. Oduševljenje viđenim sa svojim je brojnim pratiteljima podijelio i 25-godišnji Ukrajinac Pavlo Fedykovych koji, kako nam je rekao, Hrvatsku vidi kao svoj dom jednoga dana. S obzirom da Fedykovych piše za CNN Travel, BBC Travel i Lonely Planet, jasno je koliko njegovi dojmovi znače za promociju zadarske regije u svijetu. 

- Kako bi se ove lokacije kao i cijelo zaleđe Jadranskog mora prepoznale i promovoriale kao destinacije aktivnog turizma nužno je ulagati u znanje lokalnih dionika o specifičnoj ponudi, kao i podignuti razinu informiranosti ciljanih skupina o ovoj regiji i njenoj specifičnoj turističkoj ponudi, poručili su iz ZADRE NOVE koja je u petak u Obrovcu bila domaćin projektnog tima i upravljačkog odbora Adriatic Canyoninga. Za vrijeme projekta koji traje do kraja 2019. godine na prostoru Grada Obrovca uredit će se dvije pješačke staze kako bi se oplemenila turistička ponuda lokalnog prostora i olakšao pristup jedinstvenoj prirodnoj ljepoti na prostoru sjeverne Dalmacije.

Djelić avanturističke atmosfere na Zrmanji pogledajte u našoj fotogaleriji.