Noć vještica ili Halloween večeras će se slaviti u brojnim zadarskim kafićima. Unatoč otporu Katoličke crkve i pozivu da se ne sudjeluje u takvim zabavama, mladi željni provoda i večeras će se maskirati u vještice, vampire, gobline, kosture i ostala mitska bića povezana sa zagrobnim životom.

Erasmus student network Zadar tako organizira Halloween night u caffe baru Bizarre. "Dolazi nam najstrašnija noć, noć Živih Mrtvaca. Jeste li prestrašeni? Pokažite nam plesne pokrete, odjenite se u strašno čudovište, vješticu, duha ili bilo koji drugi zastrašujući kostim i osvoji nagradu za najbolji", poručuju iz ESN-a.

U klubu Podroom najstrašnija noć u godini proći će uz glazbu u strašnom ambijentu koji će vladati u klubu. Vrata kluba se otvaraju točno u ponoć. Nešto raniji početak, oko 22 sata, zakazan je na još dvije lokacije - u Q baru te u Nigdjezemskoj. I ovdje je preporučen dolazak u kostimiranim kreacijama.

S obzirom da je Halloween u opreci s kršćanskim blagdanom Svih svetih, ove godine mladi Zadrani organiziraju protuparty - Holywin (svetost pobjeđuje). U najavi događaja, kojeg promovira Ured za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije, kaže se kako je Halloween "sotonsko-masonski projekt s ciljem da se zasjeni blagdan Svih Svetih i pomisao da se duša spašava".

- Kršćani trebaju nastaviti slaviti 1. studenoga blagdan Svih svetih, jer je to svetkovina sa vrlo snažnom porukom i ne treba je prepustiti šarlatanima i okultistima. Ne treba se bojati zloga i svih napravljenih rekvizita Halloweena nego dobro poznavati svoju svetkovinu i razloge zašto nešto slavim. Odgojitelji i obitelji, koji su vjeri, trebaju se pokrenuti u svojoj sredini protiv ovakvog zavođenja neupućenih i uvođenja u okultne prakse, ali ne samo zato. U kontekstu odgoja ovo je i događaj suprotan svakom dobrom ukusu. Ukoliko netko želi biti besplatna reklama onima koji promoviraju kult smrti - njihov izbor, no većina to radi u svojoj duhovnoj nepismenosti. Neka se toga dana jasno obrazloži da se u našoj zemlji slave Svi sveti i obilježava dan sjećanja na preminule i tako poziva na život u kontekstu vječnosti, stoji između ostalog u najavi događaja.


Posljednjih godina sve veći broja župa uključuje se u projekt „Holywin" (svetost pobjeđuje), organizirana molitvena bdIjenja uoči Svih svetih. U Zadru će se susret održati večeras u crkvi sv. Frane s početkom u 19 sati. U programu su sv. Misa, klanjanje, nagovor i druženje. Bez bundeva i kostima!