Orao zmijar Paško, kojem su članovi Udruge BIOM ovog proljeća u Parku prirode Telašćica postavili GPS uređaj kako bi pratili njegovo kretanje u selidbi, nakon brojnih destinacija koje je posjetio samo u preletu skrasio se u - Sudanu.

Biolozi su s velikim nestrpljenjem čekali njegovu migraciju, naročito prelet preko Libanona u kojem krivolovci obore mnogo ptica. Na internet su postavili mapu leta na kojoj je iz dana u dan moguće pratiti njegovu selidbu. Urođeni instikt vodio ga je svim priobalnim mediteranskim zemljama - Albanijom, Grčkom, Turskom, Sirijom, Libanonom... Do sada je preletio čak 7.454 kilometra.

U širokom luku obišao je Izrael te preko Jordana stigao do Egipta te krenuo u srce Afrike. Nakratko je svratio do Čada, ali je svoje obitavalište, kako pokazuje karta, pronašao u Sudanu, u kojem zmije lovi već 15-ak dana.

Prosječna temperatura u Sudanu je u listopadu iznad tridesetak stuponjeva, a u nekim krajevima doseže i do 40. Čak je i u siječnju, najhladnijem mjesecu u godini, prosječna temperatura 23 stupnja, a najniža koja se bilježi je 16 stupnjeva. Kad mu na proljeće postane prevruće, eto njega opet nama u Hrvatsku...