Potaknuta smjernicama Europske komisije, godinu dana nakon dobivanja prestižne titule EDEN destinacija - europska destinacija izvrsnosti, Turistička zajednica Grada Nina pokrenula je ekološki susret u laguni pod nazivom - Europski dan prebrojavanja ptica. Ovaj projekt se razvija već sedam godina zahvaljujući suradnji brojnih biologa i ornitologa volontera koji kroz predavanja poučavaju te u praksi pokazuju kako se vodi briga o ptičjem svijetu te kako se ovo prirodno bogatstvo može oblikovati u turistički proizvod tzv. birdwatching.

Osnovni cilj ove ekološke manifestacije je promocija iznimne biološke vrijednosti lagune i područja ninske solane kao iznimno važnog močvarnog područja, s naglaskom na faunu ptica jer oko 200 vrsta ptica biraju ovaj lokalitet za svoje stalno ili povremeno boravište. Tako su plamenci protekle godine na svom preletu otkrili Ninsku lagunu. Prošle godine doletio je jedan plamenac i boravio nekoliko tjedana, a ove godine je došlo njih osam, koji borave na području lokaliteta ljekovitog blata i ornitološkog područja solane.

Na Kraljičinoj plaži i lokalitetu ljekovitog blata razvila se neobična močvarna vegetacija s mnogim osjetljivim, ugroženim i endemičnim biljkama. Čitavo je područje lagune uvršteno u ekološku mrežu Natura 2000 staništa, sastavljenu od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i staništa kojima ninski kraj obiluje. Najpoznatije vrste ptica koje su zaštićene i izuzetno ugrožene, a gnijezde se u Ninskoj laguni su: vlastelica, morski kulik, mala bijela čaplja i vodomar.

Na ovoj ekološkoj manifestaciji, obilaskom terena su sudjelovali poznati biolozi Goran Šafarek i Morana Bačić iz Jadere Natura, javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Zadarskoj županiji. Goran je okupljenima objašnjavao o vrstama ptica koje žive u laguni, o njihovom načinu života i staništu lagune.

Za ljubitelje ptica i birdwatchere, ali i sve koji vole prirodu, ovo je bila jedinstvena prigoda da se upoznaju sa vrijednostima prirodne baštine koja okružuje stari grad Nin na otoku.