Paško, orao zmijar koji se ovog proljeća izlegao u Park prirode Telašćica krenuo je prema jugu, izvijestili su iz udrgue BIOM.

- Ovog mladog orla smo krajem srpnja prstenovali i opremili GPS uređajem dok je još bio gnijezdu. Prije tri dana uređaj na Paškovim leđima poslao je prve podatke o njegovom kretanju. Paško je krenuo u smjeru jugoistoka, nakratko zašao u BIH na području Hutovog blata te se vratio u Hrvatsku sjeverno od Dubrovnika. Od tamo će u narednim danima nastaviti svoj put prema toplijim krajevima, kažu u Udruzi.

Orao zmijar rasprostranjen je u južnoj i istočnoj Europi, a kod nas je prisutan u cijelom priobalju. Zimuje u sjevernoj Africi kamo odlazi u rujnu i listopadu. Čak i na migraciji zmijare se najčešće opaža pojedinačno ili u paru. Ova vrsta orlova u Hrvatskoj ima status ugrožene vrste zbog smanjenja površina i kvalitete pogodnog staništa, a dodatne opasnosti za jedinke predstavljaju krivolov, elektrokucija na dalekovodima i kolizija s vjetroelektranama.

Ovo je prvi orao zmijar obilježen GPS-om u Hrvatskoj. Znanstvenici će ga pratiti na njegovom putovanju te dobiti zanimljive podatke o kretanju i selidbenom putu.

Pašku želimo sretan i siguran put!