U Povljani na Pagu u utorak, 12. rujna 2017. godine, održan je humanitarni koncert "Za malu Enu". Ovo je bila još jedna u nizu humanitarnih akcija za ovu hrabru djevojčicu koja je u svojih 8 godina života imala čak 9 operacija, 7 u Hrvatskoj i 2 u ortopedskoj bolnici u Beču.
U listopadu ove godine čeka je 10. operacija, a za koji dan i put u Austriju na kontrolu. Za Enu su u sportskoj dvorani u Povljani pjevali Zorica Kondža, Marina Tomašević, Grupa Banana, David Ricov, grupa Kanela, grupa Furešti, Ivica Sikirić-Ićo i klapa Donat.

Osmogodišnja Ena Škoda iz Povljane na otoku Pagu od rođenja boluje od neurofibromatoze, rijetke bolesti kosti. Riječ je o genetskom poremećaju zbog kojeg joj se kost lijeve potkoljenice stalno lomi. Ena čim je prohodala nogica joj je pukla i od tada je više puta bezuspješno operirana, a dječja ortopedija postala je njezin drugi dom. Iako su liječnici u Hrvatskoj nakon posljednje operacije preporučili amputaciju nogice, roditelji su pronašli ortopeda u Beču koji pruža nadu u ozdravljenje tj. Orthopädisches Spital Speising u Beču i dr. FranzaGrilla gdje su joj ugradili fiksator što u Hrvatskoj ne rade. Iako Austrijski liječnici vjeruju da postoji 80 posto šansi za izlječenje ove hrabre djevojčice, još uvijek nema poboljšanja i Ena će morati podnijeti još niz operacija, a u doba puberteta očekuje se da će uspjeti stati na svoje noge.

Liječenje pseudoartroze je proces koji iziskuje dugotrajno liječenje. Troškovi učestalih putovanja u Beč, participacija, lijekovi i pregledi, veoma su visoki, a roditelji su već iscrpljeni dosadašnjim troškovima liječenja.

Bolest je progresivna s pojavom sve većeg broja simptoma kako bolesnik stari, ali s vrlo varijabilnom kliničkom slikom čak i kod bolesnika unutar iste obitelji. Tako tokom cijelog života mogu biti prisutne (samo) kožne promjene sve do slučajeva kada se teške komplikacije pojavljuju već u dječjoj dobi kao kod Ene kojoj je primjećena u trećem mjesecu života kad počinje njeno liječenje.

Ena hoda uz pomoć ortoze i ortopedske obuće koju roditelji sami financiraju. Dosad nije nikad normalno hodala ili potrčala sa svojim vršnjacima.

Roditelji zato mole za pomoć, kao i do sada kada su pomoću humanitarnih sportkih turnira i koncerata koji su organizirani na otoku Pagu, gdje živi Enina obitelj te na otoku Ugljanu, odakle je porijeklom Enina majka Ivana prikupili novac potreban za put u Austriju.
Više informacija možete pronaći na Facebook stranici posvećenoj pomoći malenoj Eni.

Novčane donacije za pomoć maloj Eni mogu se uplatiti na račun Erste banke:

IBAN: HR4624020063102794848
POZIV NA BROJ: HR02 3102794848
OPIS PLAĆANJA: Donacija za Enu Škoda