Ukusni proizvodi, kao i drugi proizvodi s Natura 2000 područja, ulična izložba umjetnina i suvenira, zanimljivo predavanje o zaštićenim i Natura 2000 područjima Zadarske županije i odličan štimung uz Đanija Maršana i grupu „Central" obilježili su sinoć prvi dan 2. Festivala Nature i Kulture , ljepota i umijeće življenja na prostorima Nature 2000, koji organizira JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije „Natura Jadera" i infocentar „Kula Buta „ iz Novigrada.

Novske škaline i stare ulice su „okupirali" štandovi domaćih proizvođača i brojni posjetitelji koji su uživali u friganim giricama i fritulama koje su pripremale žene iz Udruge žena „Sv. Katarina iz Novigrada, zatim lovačkom gulašu Lovačkog saveza Zadarske županije i lovišta „Bukovica" , starim jelima Bukovice u aranžmanu KUD-a „Kamen Bukovica" , kao u pršutu i siru Opg-a Butić.

Nudilo se kvalitetno i vrhunsko vino (Opg Sinovčić, Opg Vlatković, Opg Anzulović), zatim med i proizvodi od meda (Opg Baždarić, Opg Modrić), luk, češnjak, bajami udruge „Rešta" iz Benkovca, proizvodi od ljekovitog bilja Opg-a Dežmalj , kao i proizvodi od lavande Opg-a Juričević.

Djeca su se zabavljala uz interaktivne igre koje su ih podučavale kako očuvati prirodu uz pratnju knjižničarke Ane Oštrić, a mnogi posjetitelji su do kasno u noć pohodili Zavičajni muzej uz stručnog vodiča Jadrana Anzulovića.

Festival je službeno otvoren uz pucanje iz novskih mačkula s vrha tvrđave koje nam je priredilo Pucačko društvo „Butko Kurjaković iz Novigrada. Zatim su okupljene pozdravili voditeljica infocentra „Kula Buta" Marija Sjauš Baždarić i ravnatelj JU „Nature Jadere„ Damir Perić koji su ukazali na prednosti Natura 2000 područja i razvojne kapacitete kao uvod u predavanje koje je održala stručna voditeljica Morana Bačić.

Kroz predavanje o zaštićenim i Natura područjima predavačica je predstavila biljne i životinjske vrste koje su tu nastanjene, glavne ciljeve Natura 2000 područja , njezine razvojne prilike kao i financijska sredstva koja će se u budućnosti dodjeljivati za poljoprivredu, stočarstvo i turizma u skladu održivog razvoja.

- Prvi dan 2. Festivala Nature i Kulture ispunio je i više nego što smo očekivali. Njegov cilj da promoviramo Natura 2000 područja, kao i njene žitelje u svrhu integracije zaštite prirode i društveno- gospodarskog razvoja, pobudio je velik interes posjetitelja i cilj nam je i dalje to razvijati. Naravno da su to početci i da je potrebno još mnogo edukacija o programu Natura 2000 i njegovim instrumentima, kazala je voditeljica infocentra Marija Sjauš Baždarić i sve pozvala da dođu danas na drugu večer Festivala. Posjetitelje očekuje interaktivna radionica na temu Eterična ulja ovog kraja koju će voditi Mirna Đurica, aromaterapeut, kao i svi proizvodi koje ste mogli jučer kušati i kupiti, a za glazbeni štimung pobrinut će se band „Škabelin".