Prvi virski nastup s „Tempo Band Zadar", Totom i tetom Lucijom Buškulić na bini Ljetne pozornice odradila je lijepa i hrabra 3,5-godišnja Meri, a ako je suditi po prvom dojmu - pred njom je sjajna karijera!

Iz publike je imala veliku podršku: mama, tata, dida, baka, pradida ... svi su bilu tu, a najviše njezina teta Štrumfeta s kojom je zapjevala, zaplesala i potom se našla na ramenima Gorana Ćuka. A kad joj je dosadilo, vratila se mami i tati. Kod njih je, ipak, najljepše ...

Tako je jučer bilo na bini Ljetne pozornice gdje je osim koncerta grupe „Tempo Band Zadar" upriličena zabava i okrjepa za sve umorne virske maškare koje su od jutarnjih sati bile u obilasku otoka.

Više od 120 godina, kažu najstariji Virani, postoje maškare na otoku i u svom tradicijskom izdanju organiziraju se tijekom dva dana; pokladnica je u nedjelju kada se obilaze stara virska naselja te poklada u utorak kada se nakon obilaska spaljuje Karneval. Ovaj karnevalski običaj uz nadopunjene elemente, poput spaljivanja Karnevala koje se organizira posljednjih 50-ak godina, ostao je živ kroz tri stoljeća koja obuhvaća, a predstavili su ga u nedjelju Lozičani i Seljani. Lozičani su pri tom ostali u svom điru: ne sudjeluju na pokladama cijelog otoka u utorak, već sami izrađuju i spaljuju Karnevala.

„Nismo mi fensi šmensi maškare", govore Lozičani ove godine prerušeni u Indijance i zabavljeni s gigantskim kaubojem kojega su izrađivali više od mjesec dana.
Dok su Lozičani obilazili naselja u svom điru, Veliki meštar „Virskih maškara" s pomoćnikom, sakreštanom i ostalom veselom ekipom išao je od kuće do kuće po starim naseljima. Ušlo se u virske kuće s pjesmom, malo se pojelo i nazdravilo domaćinu, napravio se poneki sitni dišpet, pa se opet zapjevalo i tako od jutarnjih do kasnih večernjih sati. Oni koji su preživjeli, poslije su nam pričali kako je bilo.

Za sve druge, tu je fotogalerija ...

TRADICIJSKI VIRSKI GULAŠ

Virski gulaš izmislio je u 1970-ima mesar Zdenko Rukavina i otad je postao gastronomski simbol otoka i tradicijskih maškara. U pokladnicu, odnosno nedjelju, prije nego maškare iz virskih naselja Centar ili Selo, Lozice i Torovi krenu u obilazak kuća i domaćinstava, u restoranu „Kotarina" sprema se i poslužuje karnevalski gulaš s krumpirima. Tradicija rođena prije 40-ak godina poštuje se i danas, a gulaš od 15 kilograma veprovine - poklon Lovačkog društva „Zec" iz Vira - te nešto junetine spremili su kuhari „Kotarine" Mile Krnčević i Anđelka Levak uz asistenciju meštra „Virskih maškara" Branka Dabičića. Najbolje meso od divljači spareno s lovorom i vinom besplatno se poslužuje svim maškarama i posjetiteljima restorana „Kotarina", a tako je bilo i ove nedjelje.