Kada se sasvim opustila u društvu zadarskih novinara u „Kraljevskim vinogradima", japanska jazz pjevačica Minami Kayoko uz gitarsku pratnju otpjevala je svoj omiljeni i besmrtni meksički standard „Bésame Mucho", a potom i tradicijske japanske pjesme. 

Njezin vokal odmah je osvojio sve, baš kao i njezina šarmantna osobnost i vedri duh. Minami će večeras u „Arsenalu" na gala večeri održati koncert, prvi u Zadru do kojega je došla na nagovor direktora „Kraljevskih vinograda" Zorana Pantalona. Upoznala je prije toga Dubrovnik i Split i odmah zavoljela Hrvatsku, ali Zadar joj je - baš kao što je entuzijastički Pantalon obećao - priča iznad svih u Dalmaciji ...

„Nikad i nigdje nisam vidjela toliko srdačnih i dobronamjernih ljudi, kao što i ljepotama Zadra nema kraja. Zapravo, cijela je Hrvatska predivna i moje srce prepuno je ljubavi prema vašoj zemlji", kazala nam je Minami. Nedavno je objavila svoj prvi album „Aguas Del Mundo", spoj američkih jazz i bossa nova klasika, s kojim će se pokušati probiti na američko tržište, a cijeli prihod od prodaje donirala je udrugama za zaštitu životinja, odnosno napuštenih pasa. Osim što osvaja glasom, Minami pleše zavodljivim i fluidnim pokretima u ritmu salse koju voli, pa je obećala:

„Doći ću i sljedeće godine, ali mi morate pronaći partnera za salsu. Ples inače koristim i dok pjevam, ali prilagođeno melodiji i ritmu pjesme. Salsu volim plesati kad imam partnera", kaže. Minami je rođena u Osaki i diplomirala je jazz u glazbenoj školi, a već u dvadesetoj je počela pjevati. Prvi nastup imala je u jazz klubu „Candy" u Kyotu, nakon čega je počela nastupati kao kućni pjevač u najpoznatijem jazz klubu u Japanu „Blue Note" u Osaki.


„Zavoljela sam jazz i osjetila da se trebam baviti pjevanjem jazza. Imala sam priliku slušati mnoge umjetnike iz New Yorka, što je bila prava sreća", prisjeća se svojih početaka. Kada bi izdvojila jedno ime, posebno inspirativno za razvoj njezine karijere, Minami bi uvijek ponudila samo jedan odgovor:

„Nancy Wilson! Očarana sam njezinim glasom", ističe Minami kako se odmah zaljubila u glas znamenite afroameričke pjevačice koju su ljubitelji jazza zvali „Medena Nancy" dočaravajući ljepotu, dubinu i nježnost njezinog vokala. Minami se u Berlin preselila prije pet godina najviše zbog, kaže nam, poznatih i vrlo aktivnih udruga za zaštitu prava životinja.

„U Japanu jedu sve na četiri noge, osim stola i stolica, pa sam odlučila preseliti u Berlin. Njihove su udruge za zaštitu životinja najbolje u Europi".

Kisela japanska šljiva umjesto tune

Minami je ljubiteljica veganske kuhinje, pa je njezina preporuka sushi s povrćem. Umjesto crvenog mesa tune u riži, kao simbolu Japana, ponudit će verziju s kiselom japanskom šljivom koja bojama također simbolizira Japan i tisućljetnu japansku poslasticu.

Minami pjeva na engleskom, španjolskom, portugalskom, talijanskom ...

Japanska pjevačica Minami Kayoko koju ćemo gledati i slušati u „Arsenalu" pjeva jazz, bossa novu, šansone i tradicionalne japanske narodne pjesme na engleskom, španjolskom, portugalskom, talijanskom i japanskom nastojeći, kako kaže, prenijeti dušu pjesme kao što je izvorno zamišljeno.