Nakon što su nakon 200 godina okrunili Kralja od Silbe i sinoć zaigrali Silbensku alku u karićima, volonteri manifestacije "SVI zaJEDNO ZA BOŽIĆNU ČAROLIJU NA SILBI" najavljuju dvodnevi glazbeno-performerski spektakl Silba Vibra Fest!

Uz sve dosadašnje sadržaje kojima su na svoj otok privukli brojne znatiželjnike, a posebno oduševili mještane, međunarodni zimski festival Silba Vibra Fest koji započinje u četvrtak 29. Prosinca, na Silbi će tijekom dva dana okupiti brojne bendove, glazbenike i performere.
Neki od glazbenika koji će nastupiti na Silba Vibra Festa na otok su pristigli koji dan ranije, pa su se tako već sinoć okušali u novoosmišljenim izazovima - Silbenskoj alki u karićima, u kojoj su ipak ponajviše strastvenosti pokazali - mještani.
„Naša se alka igrala u paru, iz kojeg je jedan sudionik sjedio na kariću s kopljem i gađao alku, a drugi je gurao karić. Svi su se sudionici natjecali u odijelima Djeda božićnjaka, a naš novizabrani Kralj od Silbe je nadgledao ispravnost natjecanja i objavljivao koliko je koji par punata osvojio", pojasnila nam je Matilda Sindičić iz Mjesnog odbora Silbe što je to sinoć privuklo cijeli otok i brojne goste na masovno navijanje na ovom zanimljivom i urnebesnom natjecanju kojim se nastavio niz božićnih događaja na Silbi.
„Vazmite svoj karić. I s namin zaigrajte alku oli vam parsten. Ako falite pogoditi v sredu. Nemojte tugovati. Jer će morebiti vaš biti najlipji!" našalila se Matilda na domaćem, silbenskom dijalektu ovog neodoljivog otoka koji posljednjih dana vrvi posjetiteljima željnih drugačije i kreativnije adventske zabave.

Jedna od pet mladih žena koje su na proteklim lokalnim izborima zajedno s Matildom preuzele lokalnu vlast na ovom otoku sa svojom ženskom nezavisnom listom i pokrenule inicijativu Silba u srcu, a kojom žele turistički revitalizirati otok i pretvoriti ga u jadransku eko oazu, idejna je kreatorica Silba Vibra Festa. Radi se o Pauli Bolfan, studentici II. godine kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. „U sklopu naše Božićne čarolije na Silbi, na festivalu Silba Vibra Fest moći ćete uživati u najraznovrsnijoj glazbenoj ponudi! Reggae, rock, blues, ethno, sevdah, komercijalna glazba, gipsy jazz, jazz... Ukratko, što god vam srce poželi. Za vas smo pripremili program s izvrsnim glazbenim grupama od kojih ste neke imali prilike čuti na prvom izdanju Silba Vibra Festa ovoga ljeta, a sada tu energiju možete osjetiti ponovo, u zimskom okruženju i uz kuhano vino na našoj Silbi!" ističe Paula Bolfan.

U programu Silba Vibra Festa nastupit će, osim najavljenih bendova JeboTon ansambl (CRO), The Fappers (SLO), Sfumato (CRO) i Balkalar (CRO), još dvadesetak fenomenalnih glazbenika koji će sudjelovati u jedinstvenim jam sessionima, a program će nadopuniti i Apsaradhe - nebeske plesačice, iluzionistički performansi koje pripremaju Brada i Filip Borelli - Explorations i mnoštvo drugih zanimljivih sadržaja.

„Iako se projekt radi bez buđeta, s volonterskim anagažmanom ili za minimalan honorar, sjajni međunarodni izvođači ponovno su prepoznali duh programa s idejom zajedništva, složili male ruke i odlučili doći na ovaj daleki otok, tri dana prije isteka 2016. godine. Iako su mnogi skeptični, jer na Silbu treba i doputovati, ova naša vesela družina nije. Želimo svi zajedno pokazati što znamo, na jednom vrlo neobičnom mjestu i neobičnom festu, u neobično vrijeme. Mi smo totalno drukčiji od drugih, rušimo stereotipe, iskačemo iz okvira i nadamo se da će posjetitelji prepoznati naš mali spektakl i prisustvovati zimskom izdanju ovog novog i neobičnog festivala," zaključuje Bolfan, uz poziv svim zaljubljenicima u glazbu da se svakako upute na Silbu i uživaju u božićnoj čaroliji na otoku.