Ove godine se je po prvi put održao Advent u Zadru u sklopu manifestacije Đir po gradu od 4. Prosinca 2015. do 6. siječnja 2016. godine u organizaciji Grada Zadra, Turističke zajednice grada Zadra, Udruženja obrtnika Zadar, Hrvatske gospodarske komore Zadar i Obrtničke komore Zadarske županije a uz podršku Udruge zadarskih ugostitelja. Od samog otvorenja Advent na Trgu Petra Zoranića postao je mjesto druženja i zabave uz fine mirise, okuse i glazbu, na koje podsjeća glasnogovornica manifestacije Đir po gradu" Danijela Rimanić:

Mnogobrojni posjetitelji Adventa su se susretali i veselili u božićnom i novogodišnjem duhu. Adventske kućice zanimljivih naziva u bajkovitom okruženju nudile su mirisne i ukusne specijalitete, jelo i piće: kuhano vino, vino, pivo, tople i hladne bezalkoholne napitke, fritule, kobasice, slastice, palačinke, ribe, jela s roštilja, prigodne suvenire i božićne ukrase.

Na spektakularnom otvorenju Adventa svi prisutni uživali su u atraktivnim nastupima uličnih artista uz zvukove bubnjeva skupine Vibrice i nezaboravan laser show. Vikendima su se održavale dječje radionice, dječji festivali i nastupi plesnih skupina. Plesala se je samba, cha cha cha, jive, tango i zumba uz Studio 1, Plesni klub Tango i plesnu školu Zara. Nastupila je Elena Stella i Song Busteri, Neprijatelji, Šime Ivčić i Dalmatico, Nela Šarić, grupa More i Vili Kalmeta, klapa Niko, Bepo Matešić i David Ricov, Marina Tomašević, Zadar express, Soundset bend, DJ Vito, DJ Domagoj i mnogi drugi. Zabavljao nas je KUD sv. Kata iz Zemunika, etno skupina Čipkice, zbor Aka cresendo, tamburaši Harmonija, Folklorni zbor i orkestar OSS Buševac iz Turopolja u sklopu programa Turopoljsko srce srcu Zadra. Na pozornici se je odvijao zabavni program „SVI zaJEDNO za RADOST BOŽIĆA" uz najmlađe Zadrane koji su pjevali na dječjem božićnom festivalu. Održao se je i Jeger party s Jakšom Jordesom na saksofonu i DJ Dizzijem u organizaciji Svarog bara.

Na pozornici se je tijekom Adventa održavo dječji zabavni program „SVI zaJEDNO za RADOST BOŽIĆA" uz ULTRA SONIK u organizaciji Aleksandra Kovačevića i Sounset radija centar. Zmajari su izložili svoje zmajeve, te su ih puštali 100 metara visoko u zrak pokraj Pozdrava suncu i Morskih orgulja.

U subotu, 19. prosinca, Aleksandar Kovačević organizirao je fenomenalnu humanitarnu utrku Djedova Božičnjaka pod sloganom „SVI zaJEDNO za RADOST BOŽIĆA" uz Ultra Sonik ". Nastupili su Zadarski plesni ansambl, plesni tim Preko uz mažoretkinje, dječji zbor Voštarnica i hip hoperi. Nastupio je i Plesni Studio 1 sa svojom plesnom skupinom, zbor iz Crikvenice i Libretići. Zadarske ulice ukrasilo 300 Djedova Božičnjaka koji su trčali humanitarnu utrku.

Održan je i tradicionalni Božićni turnir u muri. Mura se do danas zadržala u Zadru zahvaljujući skupini građana koji njeguju ovu društvenu, kulturnu i gradsku baštinu. Mura je više od igre, ona je duh grada kojeg redovito prati pjesma, klapski i dalmatinski zvuci odzvanjajući ulicama, trgovima i kantunima grada.

Narodni muzej Zadar organizirao je nekoliko termina radionice izrade božićnih ukrasa „Moj božićni ukras", u Etnološkom odjelu NMZ-a, na Narodnom trgu.

Među ostalim, održala se je po čitavom gradu predstava Povijesni đir po gradu prema scenariju Ane Dobrović i njenom romanu Plovidba kamenim brodom u organizaciji Narodnog muzeja Zadar

Grad Zadar i Turistička zajednica grada Zadra organizirali su tradicionalni doček Nove godine istodobno na više lokacija unutar gradske povijesne jezgre, s ciljem pružanja niza zabavnih programa za različite ukuse gostiju.

U Zadar su došli mnogobrojni posjetitelji iz svih dijelova Hrvatske kako bi uživali u spektakularnom koncertu kralja popa koji je nastupio s plesačicama na Trgu pet bunara. Virtualni koncert Michaela Jacksona uslijedio je nakon sedam dana uzdizanja prekrasne virtualne jelke u uvali Jazine pokraj zadarskog mosta. Mnogi Zadrani i gosti divili su se čarobnoj virtualnoj jelci koja je plijenila pozornost svojim veličanstvenim uzdizanjem uz razigrane leteće ukrase. Svijetleći moroskok je također pronašao svoje novo mjesto u uvali Jazine.

Odlična zabava na prepunom trgu uz nekoliko tisuća ljudi nastavila se je uz grupu Vista i vrhunski show! Trg pet bunara bio je prepun kao i Adventski sajam-Trg Petra Zoranića. Uz kuhano vino i pjenušac svi su zajedno uživali u neobičnom događaju - koncertu kralja popa. Bogat vatromet na Forumu u organizaciji Hostela Forum razveselio je sve prisutne. Fotografije crkve sv. Donata i zvonika sv. Stošije uz vatromet izgledaju veličanstveno i šalju pravu zimsku raglednicu i novogodišnju čestitku Zadra. Zadarska škola trčanja upriličila je aktivan doček nove godine uz maraton promovirajući zdrav način života. Raznoliko i veselo u Zadru, svatko je nešto pronašao baš po svom ukusu.