ZADAR - Varoška fešta, stvorena davne 1986. godine u organizaciji tada malobrojnih ugostitelja oko Stomorice, sinoć je doživjela svoje suvremeno izdanje. Organizirali su je Turistička zajednica Grada Zadra kao zabavu za završnicu glavne sezone. Međutim, pečat su joj opet dali ugostitelji. Jezgra Varoške fešte bila je najveća varoška terasa Kult&Dišpet. Najveće okupljalište mladih, sinoć je promijenilo strukturu gostiju u korist i malo starijih Zadrana koji su se željeli zabaviti.
A jedino što je podsjećalo na nekadašnje Varoške fešte bio je pršut koji se rezao i dijelio s terase Kult&Dišpeta. Satima je Umberto Piasevoli, košarkaški trener i autohtoni stanovnik Varoši rezao pršut s kojim su građane častili vlasnici kafića Kult&Dišpeta. Pršut je bio iz Zemunika i svi koji su ga jeli, kažu kako je to najbolji pršut koji se može dobiti na zadarskom području.
Asistent Umbertu Piasevoliju bio je stanovnik s Kalelarge Venci Jurin, koji je bio zadužen za kruh, dok je DJ Anđelo znao kakvu glazbu treba puštati za Varošku feštu.
U očekivanju da će se na ulici spremati, dijeliti pa i prodavati hrana, koja bi bila prihodna za Varošku feštu, razočarala je one koji davno nisu bili na toj kvartovskoj zabavi. Varoš je dobila obilježje Mediterana, samim time što je iznad Varoške ulice povješana bila roba, ali se na ulicama nije pekla srdela, a niti se miješao kakav riblji brudet kao u vrijeme kada su Zadrani bili pozivani na Varošku feštu pod motom „Žlica ulaznica, čaša Stomorica". Na te Varoške fešte podsjetio je najdugovječniji ugostitelj Varoši i jedan od pokretača Varoške fešte, Zoran Galošić u eteru Radio Zadra, gdje je Piasevoli gostujući voditelj.

Iako se tada nisu niti rodili, mladi Zadrani su prihvatili Varošku feštu koja je sinoć osmislila njihovu zabavu petkom. Terase restorana bile su popunjene, a strani turisti su nesumnjivo uživali u atmosferi koja je s obzirom na pretoplu ljetnu noć, na izmaku sezone, za njih bila ugodno iznenađenje. Jer se na ulicama sviralo i pjevalo uživo, ali bez najavljenog Bepa i Kantadura.
Varoška fešta „protegla" se do Trga Petra Zoranića, premda sinoć nigdje nije bilo pretjerane gužva kakva je vladala tijekom glavne turističke sezone na Poluotoku i prijašnjih fešta u Varoši.

 


View on YouTube