Trinaest je nesretna brojka za načelnika Vira Kristijana Kapovića: nakon točno toliko godina sinoć je napustio mjesto čelnog čovjeka virske Općine i vlast prepustio - virskim maškarama. Ključeve Općine preuzeo je iz njegovih ruku dugogodišnji svećenik virskih maškara Miro, ponosno ih pokazao i potom spremio na sigurno.

- Nevoljko prepuštam vlast nakon dugo vremena, ali to je dužnost koju moram izvršiti, kazao je Kapović prepuštajući Vir svećeniku Miru, sakreštanu Darku i drugim članovima virske Udruge otočnih maškara „Vizera" koja od sinoćnje večeri organizira trotjedna karnevalska događanja na Viru s kulminacijom 17. veljače kada će virski Karneval na prikolici, po dobrom običaju u vatri i plamenu, platiti za sva zlodjela.

- Tradicija maškara njeguje se na otoku Viru još od polovice 19. stoljeća, kazao je u uvodnom dijelu programa voditelj Igor Jelinić Toto naglasivši prve pisane spomene o virskim maškarama, a oni stariji Virani sjećaju se kako su šetajući se u povorci zadarskom Kalelargom, tradicionalno odjeveni u bijele košulje i hlače sa šarenim vizerama, izazivali čuđenje kod Zadrana. Ipak, začuđen nije bio zadarski pjevač Mladen Grdović koji je sa svojim bendom „Romantic" na „Terasi Kotarina" odradio dva sata glazbenog programa pred više nego raspoloženim i brojnim maškarama, nakon čega je po sudu publike izabrana najbolja maska večeri. Glavna nagrada pripala je malenoj patki Anastaziji Leticiji, i to u oštroj konkurenciji jedne kaubojke, klaunice, klauna i pripadnice obitelji Kremenko.

Sljedeće subote 7. veljače na programu je koncert benda „Gazde", 15. veljače pjevaju Bepo Matešić, David Ricov i Ava Karabatić s grupom „Kanela", dok će na vrhuncu proslave 17. veljače nastupiti Maja Šuput. Voditelj karnevalskog programa svih dana karnevalskih događanja na Viru bit će popularni zadarski zabavljač i pjevač Toto.

P.S. Ako imate komunalni problem, pokudu ili pohvalu, od sinoć vrijede nova pravila igre: ne obraćajte se načelniku na adresi Općine Vir, već potražite svećenika Mira ili članove virske „Vizere".