Svjetski priznat surf-rock bend The Bambi Molesters iz Siska, stiže u Zadar kako bi upriličio rođendansko slavlje Boutique Forum Hostela. Iskoristili smo priliku i popričali s basisticom benda, Ladom Furlan Zaborac, te se osvrnuli na njihov dosadašnji rad i uspomene koje nose iz dvadeset godina duge karijere.

057info: Krajem ove godine obilježavate dvadeset godina karijere. Osim što ste stvorili svoj prepoznatljiv zvuk i ostali mu vjerni, zanimljivo je da ste od samih početaka u nepromjenjenoj postavi. Jeste li kao bend proživljavali krize ili je sve uvijek išlo glatko?

Lada: Da, od početka smo u postavi Dalibor, Dinko, Hrvoje i ja, a posljednjih 8-9 godina vrlo često sviramo u proširenoj postavi, s Lukom Benčićem (My Buddy Moose) na klavijaturama, te puhačkom sekcijom koju čine Andrej Jakuš i Ozren Žnidarić. 2004. godine smo, također, s Chrisom Eckmanom osnovali bend The Strange, tako da smo unutar tog benda finkcionirali na pomalo drugačiji način. Mislim da nam činjenica da smo u ovoj "baznoj" postavi nepromijenjeni ide u prilog, jer se i osobno i svirački dobro poznajemo, pa kad krenemo ozbiljno raditi na nekoj pjesmi ili projektu, kao što je na primjer ovaj slavljenički koncert u Zagrebu, Sonic Bullets Festival, ne trošimo vrijeme na nepotrebne stvari. Mislim da nam je doista prednost što se dobro poznajemo. S druge strane, nismo hermetično zatvoreni, surađujemo s ljudima i glazbenicima izvan benda, tako da to uvijek doprinosi dinamici odnosa.

057info: Kad pogledate unatrag, jeste li mogli zamisliti da ćete jednog dana steći brojne prijatelje među iznimnim svjetskim glazbenicima i s njima dijeliti stage? Kako se danas osjećate u vezi sa svim priznanjima koja ste dobili, ljudima koje ste sreli i mjestima na kojima ste svirali?

Lada: Nismo mogli niti smo zamišljali da će se sve razviti na takav način. U tome i je čar benda, bavljenja glazbom, ili zapravo bavljenja bilo čime što voliš, što nikada ne možeš znati kamo te to može odvesti. U početku, bend je bio kreativan način da se, u neko, ne tako poticajno vrijeme, pobjegne od dosade. Kad gledamo unatrag, čini se kao da je od samog početka bilo "za ozbiljno", međutim, meni se čini da smo mi shvatili da je to ozbiljna stvar tek negdje nakon objavljivanja prvog albuma... Što se tiče priznanja, drago nam je zbog toga i vesele nas, ali mislim da ne utječu bitno na način rada benda. Meni su osobno najdraža poznanstva, druženja, sviranje na različitim mjestima i to neko iskustvo koje stekneš "na cesti".

057 info: Koje trenutke rado pamtite u ovih dvadeset godina?

Lada: Vijest da će nam Zdenko Franjić objaviti kazetu, to je u tom trenutku bila velika stvar. Zdenko je bio (a i sad je) legenda underground scene i to nam je puno značilo.
Zatim, čekanje Petera Bucka i Scotta McCaugheya u Crocodile Cafeu u Seattleu, tamo smo im predali snimke albuma "Sonic Bullets" na koje su oni snimali svoje dionice.
Dok smo nastupali kao predgrupa The Crampsima u Ljubljani 1998., sjećam se kako je u mraku, iza pozornice, zasvijetlio zlatni zub Luxa Interiora, on nam se nasmijao i tada smo skužili da on i Ivy gledaju naš nastup. Zatim, vijest da će "Chaotica" biti u seriji Breaking Bad... evo, ovo mi prvo pada na pamet, bilo je još dosta toga, možda za čitav jedan intervju. :)

057info: Iza vas su četiri studijska albuma, dvostruki album uživo, jedan dokumentarni film, te jedan koncertni film pretočen na DVD, što u skorijoj budućnosti možemo od vas očekivati?

Lada: Prije svega, nastup 28. srpnja u Zadru. A ono što sam već spomenula na početku, a jako nas veseli u bližoj budućnosti, je Sonic Bullets Festival u Tvornici kulture, u Zagrebu, 5. prosinca ove godine. Radi se o mini festivalu na kojem će, osim nas, nastupiti B & The Bops, My Buddy Moose, The Flaming Sideburns i Chris Eckman.

057info: Zadnji ste koncert u Zadru održali lani u sklopu Zadarske gitarijade. Kakva su vaša iskustva sa zadarskom publikom?

Lada: Da, bilo je to u starom Kazalištu lutaka, ako se ne varam. Udruga Šigureca je to baš super organizirala. Uvijek se veselimo zadarskoj publici, a budući da i ovaj put nastupamo na zanimljivoj lokaciji, nadamo se da ćemo se svi dobro zabaviti. I da će nas vrijeme poslužiti :)