Iako već nekoliko godina pjeva, režira, producira i još ponešto, mladi talentirani pjevač Filip Dizdar tek je nedavno predstavio svoj prvi album "I dalje sanjam" u izdanju Menarta. Album je nastajao tri godine i sadrži trinaest pjesama. Zašto tek sada promovira album, pitali smo Filipa koji je prosinačke blagdane, provedene u krugu obitelji u rodnom Sukošanu, zaokružio proslavom Nove godine u zagrljaju svoje djevojke Ane Perduv u Rovinju.

Prve pak dane siječnja već koristi za nove poslovne planove...

- Glazba je za mene vrlo osobna stvar i nisam htio požurivati ni jednu pjesmu. Isto tako, moglo bi se reći da sam bio malo "zelen" što se tiče produkcije u početku, pa mi je trebalo više vremena za zvuk koji želim. Album je nastajao tri godine i bio je gotov još prošle godine, ali uzeli smo vremena da ga još malo doradimo i da sve sjedne na svoje mjesto. Dugo je to vremena za rad na albumu, ali bilo mi je bitno da dam svojoj publici najbolje što od sebe mogu dati. Za sljedeći sigurno nećete morati toliko čekati - kaže Filip kroz smijeh.

S kim ste surađivali na albumu? Koliko vam znači sad kad je gotov rad na njemu? Dolazite li u Split uskoro?

- Ovo je moj prvi album i jako je osoban. Kako je nastajao dugo vremena, svaka pjesma je nastala u nekom svom okruženju i životnom razdoblju, te nosi svoju priču. Imao sam čast surađivati s umjetnicima koje jako cijenim i slušam. Od autora na albumu se pojavljuju: Aljoša Šerić, Dino Šaran, Ivan Dečak, Ante Perković, Bruno Vujanović, Alan Dović, a od producenata Igor Ivanović, Zvonimir Dusper Dus i Andrej Lončarić.

Dino Šaran mi je jedan od glazbenih uzora, a on je napisao pjesmu "Bolje da ostaneš sama", koja mi je trenutno aktualni singl. Promocija albuma je održana u klubu "Pepermint" u Zagrebu i super je prošlo. To je dalo dodatni vjetar u leđa albumu... Za Split još nemam ništa dogovoreno, trenutno dogovaramo promociju novih pjesama u nadolazećim mjesecima.

Zanimljiv je i sam naziv albuma "I dalje sanjam". Jeste li sanjar po prirodi?

- Jesam, bez toga ne bih ništa u životu napravio. Smatram da je dobro sanjariti o nečem dobrom u budućnosti i raditi na tome da se to i ostvari, meni to daje smisao svemu. Otkad znam za sebe sanjam o nekim stvarima i kako vrijeme ide, jedna po jedna se ostvaruje, nadam se samo da me netko neće probuditi.

Pohvale idu na račun vaše produkcijske radionice...

- Režija je nešto čime sam se slučajno krenuo baviti da bi pomogao svojoj glazbenoj karijeri, ali nakon moja prva dva spota svi su počeli zvati. Trenutno brojim više od 80 spotova za razne izvođače i jako puno radim na tom području. Pokrenuo sam i program videoprodukcije na MPA akademiji gdje učim ljude videoprodukciji. Trenutni cilj i san mi je snimanje reklama i serije za televiziju. Za seriju je cijela priča posložena i produkcija riješena, samo čekam malo smirenje posla da krenem raditi na pilot-epizodi.

Što kaže sestra Natali na album. Hoćete li imati neki duet ili slično? Koliko se međusobno pomažete kada je glazba u pitanju?

- Natali i ja smo jedno drugom velika podrška po pitanju glazbe. Što se tiče pomaganja, ne pomažemo si jer svatko ima svoju viziju glazbe i što želi raditi, to je jako osobna stvar za nas. Po pitanju dueta, smatram da se treba dogoditi pjesma koja će tražiti taj duet, ovako da radimo samo radi neke priče, mislim da nema smisla. Glazba treba diktirati te stvari, ne obrnuto.

 

Odrastanje na Radioheadu

Pjevate i Lovesong grupe The Cure. Slušate li ih privatno i koji su vaši glazbeni uzori?
- Nažalost, ta pjesma nije na albumu, iako je često izvodimo uživo i The Cure mi je jedan od dražih bendova. Što se tiče uzora, odrastao sam na Jeff Buckleyu, Radioheadu i Manic Street Preachersima, dok sad slušam jako puno glazbe raznih žanrova i tražim neki novi zvuk koji mi se sviđa i vidim ga u svojim pjesmama.