Jedna je od najugodnijih osoba koje možete sresti u starom dijelu Zadra, u Varoši, gdje se sve događa i gdje je na neki način srž subkulturne scene grada. On je Vedran Stošić Miočić, panker, roker, glazbenik, ali i diplomirani arhitekt, jedna skroz kulturna osoba, a opet tip sa svojim stavom i mišljenjem koje će istaknuti bez obzira na posljedice. Iako je "gospon arhitekt", često ćete ga vidjeti u izlizanim trapericama, kožnoj jakni sa šigurecama i frizurom irokez. On je Gumeni, i po tom ga nadimku znaju svi u Zadru koji ga znaju i cijene.

Nakon što je po rođenju udahnuo život u Zagrebu, nekoliko mjeseci kasnije uslijedio je "povratak" u Zadar (otac Zadranin) gdje je proveo, za današnje prilike, vrlo sretno djetinjstvo. Pubertet je, pak, proživio "pod granatama" uz kratkoročno izbivanje kod rodbine u Njemačkoj, a nedugo nakon povratka pronalazi svoj svjetonazor u punk ideologiji, i to ne u pasivnom "konzumerskom" smislu, već kao aktivan sudionik tadašnje, vrlo bogate, zadarske punk scene.

Ulazi u glazbu i postaje frontmen benda "Trn u oku" i organizira koncerte koji ga u tim srednjoškolskim danima na neki način obilježavaju za cijeli život. Iskrena i spontana energija bila je osnovna pokretačka sila. Nije bilo određenog uzora, nego je bilo bitno biti ono što jesi, biti slobodan i misliti svojom glavom.

- Time se vodim i danas - kaže Gumeni.
Kako je od djetinjstva pokazivao dar za umjetnost, tako je nekako i završio na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, gdje je završio studij i postao diplomirani arhitekt.
Linija manjeg otpora

- Iako mi je arhitektura kao disciplina bila vrlo zanimljiva, nikad nisam sanjao da ću biti arhitekt, da je to moj ultimativni poziv. Nakon završenog fakulteta 2006. godine, radio sam pet i pol godina u uredu proslavljenog zadarskog arhitekta Nikole Bašića, te tamo stekao mnoga znanja i iskustva. Paralelno s tim, 2007. godine, osnovao sam Udrugu "Šigureca", koja je do danas svojim doprinosom na zadarskoj nezavisnoj kulturnoj sceni stekla status jednog od nositelja, a isto tako i dalje se vrlo aktivno bavio glazbom - kaže Gumeni.
Trenutno svira u noisabilly bendu "Missing Link" i ustvari je nezaposleni arhitekt i glazbenik koji djeluje na alternativnoj sceni. Ipak, ne žali se, niti zdvaja nad svojom sudbinom:

- Treba uzeti stvar u svoje ruke i sam iskreirati svoju budućnost, linija manjeg otpora vodi u ropstvo.
Kao arhitekt radio je u Bašićevu uredu na čitavom nizu važnih projekata, kao što je luka Gaženica, stambene zgrade Maraska, luka Sukošan i Mandalina Šibenik... Bio je aktivan i u Društvu arhitekata, ali nije oduševljen stanjem u kojemu se njegova struka danas nalazi.U arhitektonskoj vizuri Zadra drži pozitivnim poslijeratna rješenja poznatog urbanista Bruna Milića, koja su na najbolji način povezala tradiciju i suvremenost.

U zadnje vrijeme izražena je najviše tržišna borba u kojoj su projekti podređeni što većoj zaradi, a to nije dobro.
Na glazbenoj sceni, svojim najvećim uspjehom drži JUMF - Jader Urban Music Festival, koji se dvije godine uspješno održao u Zadru i doveo neka od najvećih imena regionalne, pa čak i svjetske, glazbene scene, ali je na koncu ugašen zbog nedostatka financijskih sredstava. Ipak, Gumeni ne odustaje od svoje vizije Zadra, u kojoj ima podršku mnogih i uvjeren je u uspjeh.

Do sada se pokazalo da svojim idejama može pokrenuti mlade ljude u pravom cilju. Uostalom, Gumeni je sa svojom "Šigurecom" i s Udrugom "Porat" očistio Kapetanski park od narkomanskih šprica i narko-park pretvorio u izvanrednu glazbenu pozornicu, a veći dio toga učinjen je iz čistog entuzijazma. Ili - pankerskog inata.