Moskva se već sukobila s Europskom unijom oko ljudskih prava i s NATO-om oko sigurnosti, a sad je još jedna stara europska institucija izazvala ljutnju Kremlja i napetosti između Rusije i Azerbajdžana - natjecanje za pjesmu Eurovizije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je rekao da je ruskoj predstavnici na priredbi održanoj ovog vikenda u Malmoeu ukradeno deset bodova, jer nije dobila ni boda iz Azerbajdžana, što azerbajdžanski dužnosnici pripisuju grešci.

Ruska predstavnica Dina Garipova na natjecanju u Švedskoj osvojila je peto mjesto sa 127 bodova. Pobijedila je Dankinja Emmelie de Forest s 281 bodom, a azerbajdžanski predstavnik Farid Mamadov je bio drugi s 234 boda.

Natjecanje za pjesmu Eurovizije prometnulo se u glavnu temu konferencije za tisak Sergeja Lavrova i azerbajdžanskog ministra vanjskih poslova Elmara Mamadjarova nakon njihovog sastanka u Moskvi koji je bio planiran mnogo prije eurovizijskog spora.

'To što nam je, našoj predstavnici, ukradeno deset bodova, ne čini nas sretnim, prije svega glede organizacije događaja', rekao je Lavrov i tako, čini se, krivnju pripisao organizatorima, a ne Azerbajdžanu.

Čelnik azerbajdžanske javne televizije Džamil Gulijev izjavio je da je Azerbajdžan Garipovoj zapravo dao deset bodova.

Azerbajdžanski veleposlanik u Moskvi rekao je da je predsjednik Ilham Alijev nadležnima naložio da otkriju što se dogodilo, sugerirajući da su se glasovi izgubili tijekom prebrojavanja u Njemačkoj.

'Iskreno se nadamo da ovaj slučaj, koji su vjerojatno izazvale neke skupine, neće baciti sjenu na bratske odnose naroda Azerbajdžana i Rusije', rekao je Guliyev.

Lavrov i Mamadjarov su nastojali umanjiti važnost bilo kakvih napetosti između dviju zemalj nastalih zbog ishoda eurovizijskog glasovanja.

'Kad su objavili rezultate glasovanja Azerbajdžana, doživjeli smo neku vrstu šoka', rekao je Mamadjarov.

Lavrov je rekao da su se dvije države dogovorile da će 'koordinirati zajedničke napore kako bi osigurale da ova nečuvena akcija ne ostane bez odgovora'.