L eonard Cohen, Joe Cocker, Zaz... samo su neka od imena o kojima se, doduše još uvijek neslužbeno, govori pri spomenu na ovogodišnju koncertnu sezonu u Areni. Povjerenstvo za ljetne programe u Areni prošlog je mjeseca, nakon prikupljanja ponuda zainteresiranih organizatora koncerata, razmatralo osam pristiglih zahtjeva. Ono što smo od predsjednika povjerenstva, gradskog pročelnika Erika Lukšića uspjeli dobiti tek je podatak da su tri koncerta dobila takozvanu prethodnu suglasnost, tri su vraćena na doradu radi pojašnjenja određenih nejasnoća, dok su dva odbijena.

Većina pristiglih zahtjeva za dodjelom termina stigla je od organizatora inozemnih izvođača. No, neslužbeno smo međutim dobili informaciju da su među onima koji su dobili načelnu suglasnost francuska pjevačica Zaz, Kanađanin Leonard Cohen te Amerikanke okupljene pod nazivom Eroica Trio - riječ je o pijanistici Eriki Nickrenz, violinistici Susie Park i čelistici Sari Sant'Ambrogio. Joe Cocker trebao bi održati koncert 21. kolovoza, no hoće li, još uvijek je neizvjesno. L eonard Cohen, Joe Cocker, Zaz... samo su neka od imena o kojima se, doduše još uvijek neslužbeno, govori pri spomenu na ovogodišnju koncertnu sezonu u Areni. Povjerenstvo za ljetne programe u Areni prošlog je mjeseca, nakon prikupljanja ponuda zainteresiranih organizatora koncerata, razmatralo osam pristiglih zahtjeva. Ono što smo od predsjednika povjerenstva, gradskog pročelnika Erika Lukšića uspjeli dobiti tek je podatak da su tri koncerta dobila takozvanu prethodnu suglasnost, tri su vraćena na doradu radi pojašnjenja određenih nejasnoća, dok su dva odbijena.

Većina pristiglih zahtjeva za dodjelom termina stigla je od organizatora inozemnih izvođača. No, neslužbeno smo međutim dobili informaciju da su među onima koji su dobili načelnu suglasnost francuska pjevačica Zaz, Kanađanin Leonard Cohen te Amerikanke okupljene pod nazivom Eroica Trio - riječ je o pijanistici Eriki Nickrenz, violinistici Susie Park i čelistici Sari Sant'Ambrogio. Joe Cocker trebao bi održati koncert 21. kolovoza, no hoće li, još uvijek je neizvjesno.

Na doradu je vraćen i zahtjev za koncertom Severine, a među odbijenima je Dino Merlin. Severina počinje turneju po zemljama regije. Želja organizatora bila je da ljetnu turneju Severina završi u pulskoj Areni. Hoće li joj to uspjeti, također se još ne zna.

Oprez oko službenih najava vezan je uz pojam »prethodne suglasnosti« jer ta dodjela još uvijek ne znači i dodjelu termina. Ono što je jedino sigurno jest termin za Festival igranog filma koji ove godine obilježava 60. godišnjicu održavanja i koji će se održati od 13. do 27. srpnja. Svi ostali koji imaju prethodnu suglasnost svoj će termin dobiti tek nakon što dostave potpisan ugovor s izvođačem i uplate na račun Arheološkog muzeja iznos za korištenje Arene. Oni koji su vraćeni na doradu razmatrat će se tek po povratku cjelovite dokumentacije.
Outlook i Dimensions

Valja tu napomenuti i dva termina koja zahtijevaju organizatori festivala Outlook i Dimensions, koji su također zainteresirani za dva termina 28. kolovoza i tjedan kasnije, 4. rujna, da bi mogli organizirati open partyje tih festivala. Ti festivali traju nekoliko dana, no svaki od njih zainteresiran je za po jedan termin u Areni. Fascinantna lista izvođača za planirano desetodnevno trajanje ovogodišnjeg Outlook i Dimesions festivala, od 28. do 2. rujna, odnosno od 4. do 9. rujna broji gotovo nevjerojatnih tisuću izvođača, članova bendova, producenata, DJ-eva. Iako neupućenom čovjeku, osobi koja ne prati elektroničku scenu ne može pojmiti autorsku veličinu izvođača, line-up razvikanijeg i starijeg Outlooka predvode velika imena: Talib Kweli, Jay Electronica, Alborosie&The Shengen Clan, The Pharcyde, David Rodigan, Andy C, Pharoahe Monch, Goldie, Kode 9, Calyx & Teebee, Pinch, Loefah... Popis izvođača Dimensions festivala uključuje i izvrsnog kanadskog glazbenika Cariboua - ovaj bi suptilni a plesan autor bio pun pogodak za otvorenje u Areni, pa Model 500, što je pseudonim projekta jednog od osnivača techna Juana Atkinsa iz Detroita. U Pulu dolaze i Tonny Allen, kreator afrobeat glazbenog žanra i ponajbolji svjetski bubnjar, zatim Mala in Cuba, hvaljeni projekt dubstep pionira Male, a vraćaju se i Moodymann, kao i legende scene Theo Parrish i Omar S. Dolazi i majstor elektro funka Jimmy Edgar te američki producent i izvođač Machinedrum, koji će osim solo, nastupiti i zajedno sa svojim novim projektom JETS...

Inače, Povjerenstvo odlučuje o ljetnim programima koji se održavaju u razdoblju od 15. lipnja do 31. kolovoza. U tom razdoblju može se održati deset programa, odnosno devet kada se oduzme obvezan termin za festival igranog filma

 

Inače, Povjerenstvo odlučuje o ljetnim programima koji se održavaju u razdoblju od 15. lipnja do 31. kolovoza. U tom razdoblju može se održati deset programa, odnosno devet kada se oduzme obvezan termin za festival igranog filma