Iako na funkciji generalnog konzula Republike Hrvatske u Milanu, hrvatska glazbena zvijezda Đani Maršan prošlog se tjedna na 15. Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku ponovo uhvatio mikrofona i otpjevao svoju uspješnicu „Suza na škoju".

Doajen hrvatske glazbene scene pred šibensku je publiku izašao u revijalnom dijelu festivala, uzvrativši pozitivno na zamolbu menadžmenta najpoznatijeg dalmatinskog festivala šansone. „Suza na škoju" prije deset godina osvojila je u Šibeniku čak tri nagrade, prvu nagradu stručnog žirija, drugu nagradu publike i nagradu za interpretaciju pa je sasvim razumljivo što su Šibenčani htjeli ponovo uživati u Đanijevom glasu.
Ne mogu bez glazbe, bez pjevanja

- Zvali su me iz festivala da nastupim u revijalnom dijelu programa što sam sa zadovoljstvom i prihvatio, naravno prethodno za to dobivši 'zeleno svjetlo' iz svog resornog ministarstva. Bilo je lijepo ponovo se vratiti pred publiku, zapjevati nakon više od tri godine stanke, koliko je prošlo od mog posljednjeg koncerta, ispričao nam je Maršan.

Dodaje da sa zadovoljstvom može konstatirati da je glas i dalje u „funkciji", no na konačan sud o svom nastupu nas ipak upućuje na publiku.

- Drago mi je što sam nastupao upravo u Šibeniku, volim taj festival, volim tu publiku koja je educirana, koja zna što dolazi slušati. Šibenski festival šansone ima tu finu intimnu atmosferu koja mi tako „paše", dodaje Đani i priznaje nam, da iako trenutačno na drugom poslu, glazba i dalje zauzima puno prostora u njegovoj duši.

- Ne mogu bez glazbe, bez pjevanja. Ne nastupam javno, no uvijek ću rado zapjevati za svoje prijatelje, za dušu, a tko zna moža bude i nekih profesionalnih nastupa u Milanu u okviru konzulata. Milano je veliko gospodarsko središte Italije i svima nama u konzulatu je važno što bolje predstaviti našu zemlju u Italiji, naše gospodarstvenike. Politika se „prakticira" u Rimu, a ovdje u Milanu gospodarstvo je u prvom planu, naglašava Maršan.
U Zadru samo 2-3 puta godišnje

U tu svrhu u konzulatu, kako nas je informirao, rade na postavljanju spomenika Ruđeru Boškoviću u Planetariju u parku Indro Montanelli, u samom središtu Milana.

- Spomenik bi trebao biti otkriven u proljeće iduće godine kada se obilježava 300 godina od rođenja našeg velikog znanstvenika koji je umro upravo ovdje, u Milanu. U konzulatu se užurbano pripremamo i za ulazak Hrvatske u EU, diplomacija je uvijek u 'pogonu', ističe Maršan.

Obaveze u konzulatu ne dopuštaju mu česte dolaske u Zadar, no kada god ima koji slobodan trenutak Đani ga provodi u svom rodnom gradu s obitelji.

- Volio bih i više vremena provoditi u Zadru, no obaveze u konzulatu ne dopuštaju, uspijem se zaletjeti 2-3 puta godišnje, priznaje Đani.

Obaveze u diplomaciji ne ostavljaju mu puno vremena ni za nove pjesme, no kaže nam da nije isključeno da kada se povuče s ovog posla da se ponovo vrati u glazbeni studio i snimi neke nove pjesme, izda novi album.

- Ne zamaram se tiražom ni nekakvim plasmanom na glazbenim ljestvicama, kada se budem uhvatio snimanja novih pjesama bit će to za moju dušu, obećaje Đani. Za kraj nas moli da mu pozdravimo Zadar, njegove drage sugrađane, turiste, sve ljude koji ga pohode, koji znaju uživati u mjestu za koje hrvatska glazbena legenda drži da je grad po mjeri čovjeka.