Prvo otvoreno prvenstvo Hrvatske u utrci puževa održano je u subotu u središtu Benkovca na autohtonoj manifestaciji pod nazivom "Puževim korakom", a pobijedio je puž vinogradnjak ekipe Nadina i time učinio Tomislava i Veselka Glavića te Denisa Odžakovića vrlo ponosnima i bogatijima za tisuću kuna.

Nakon doping kontrole koju su temeljito provodile Anamarija Žilić i Jasna Babić, najbrži puž u Hrvatskoj morao je pobijediti 27 ljutitih suparnika, a za nagradu je dobio veliki pehar pun salate.

Uz žestoko bodrenje navijača, kladioničara i vlasnika puževa najbrži puž je stazu prešao za nevjerojatnih 11 minuta i 42 sekunde. Kako je na pobjednički puž bilo i najviše onih koji su se kladili u iznosu od 10 kuna, prema proračunu zapisničarke Kristine Klapan svaki je od njih zaradio, vjerovali ili ne, 40 kuna.

U tijesnoj utrci drugo mjesto je osvojio nabildani puž ekipe Općine Zemunik Donji a treće puž ekipe UHDDR-a Benkovac. Puž Zadarskog lista nakon starta koji je podsjećao na onaj Usaina Bolta, doduše kao u usporenoj sceni iz filma "Matrix", već je nakon 10-ak centimetara staze, nažalost, prešao u suparničku stazu te je diskvalificiran, kao i još nekoliko natjecatelja.