Iako „Festival zabavne glazbe Zadar 2010" još uvijek nije završena priča, makar prema dijelu nepokrivenih dugovanja, organizator Damir Bucić ne odustaje od projekta i za ovu godinu najavljuje tri, umjesto dvije festivalske večeri.

- Iako smo neke stvari lani plaćali avansno, a neke rješavali odmah nakon festivala, neka dugovanja su ipak ostala. Nedugo nakon završetka ovojesenskog festivala rekao sam kako ćemo vjerojatno cijelu ovu godinu pokrivati dugovanja za 2010. Nažalost, već sad se da naslutiti kako ćemo iduće godine pokrivati ovu. Takva su valjda vremena - kaže Damir Bucić iz agencije „Amor" koji je prošle jeseni ponovno oživio festivalsku tradiciju u Zadru.

U velikoj Dvorani Krešimira Ćosića na zadarskom Višnjiku posjet publike je podbacio, pa je organizator odlučio promijeniti vrijeme, mjesto i koncepciju održavanja festivala.

Festival će gove godine uraniti i planirano je održavanje od 21. do 23. srpnja na Forumu ili Trgu pet bunara, a ulaz bi trebao biti slobodan za sve posjetitelje.

- S obzirom na ljeto i turističku sezonu, željeli bi pozornicu pozicionirati na Forum. Poslali smo cijeli projekt Turističkoj zajednici i čekamo odobrenje. No, ukoliko je u tom terminu Forum već zauzet, tada bi se orijentirali na Trg pet bunara. Velika nam je želja da ne moramo naplaćivati ulaznice čak niti simboličnih 20-30 kuna, nego da ulaz bude besplatan. Bila bi to još jedna promocija Zadra - smatra Bucić koji je prvu večer planirao u dalmatinsko-mediteranskom štihu, drugu u zabavnoj i pop-rock maniri, a treća je rezervirana za nastup zvijezda iz cijele regije.

Dva mjeseca prije festivala sve pjesme će se vrtjeti na radio postajama, pa će se publika upoznati s njima i prije festivala te odabrati favorita za glasovanje.

Sve tri festivalske večeri će biti natjecateljske. U prve dvije će organizator pružiti priliku mladim i neafirmiranim izvođačima, a u završnoj večeri će poznata imena iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Crne Gore.

Poziv za nastup poslan je Leu, Kemalu Montenu, Nini Petković, Igoru Cukrovu, Lidiji Bačić, Draženu Zečiću, klapi Sol, Ivani Kovač, Mladenu Grdoviću, Bepu Matešiću i Davidu Ricovu, Saši Jakeliću, grupi Magazin te svim ostalim izvođačima koji su nastupili na prošlom zadarskom festivalu.

Prijave skladbi i natjecatelja traju do 15. ožujka, a do tada bi trebalo biti dogovoreno i mjesto održavanja drugog „Festival zabavne glazbe Zadar 2011" na kojem će se dodijeliti i Gran prix za 2010. godinu. Ta nagrada ide najizvođenijoj pjesmi s prošlogodišnjeg festivala, a kako stvari sada stoje najviše šanse za osvajanjem nagrade ima „Kemija" grupe Magazin.