Ono što je krava za Indijce, a mačka za Egipćane, to je žaba za Lokvarce već više od tri desetljeća zahvaljujući jednoj jedinoj u svijetu - Žabarskoj noći. Brojne poteškoće koje su tijekom ove godine pratile rad Turističke zajednice Općine Lokve odrazile su se na ovu tradicionalnu priredbu do te mjere da je ona dva puta odgađana te na kraju umjesto u svom uobičajenom proljetnom terminu u travnju, održana u pomalo hladnom listopadu. I dok su žabu mještani ovog malenog sela u Gorskom kotaru, smještenog u vlažnom području prepunom lokvi, nekad sustavno uništavali iz zabave ili gurmanskih motiva, danas je čuvaju i gotovo joj se obraćaju s Vi.

Uz raznoliku gastronomsku ponudu žabljih jela, vrhunac večeri je, svakako, sada već slavno natjecanje u žabljim skokovima tijekom kojeg natjecatelji pokušavaju bez dodira, samo galamom natjerati žabu na skok. "Ajmo, hop, daj, skoči", orilo se u lokvarskom domu protekle subote, dok su mnogi na koljenima pred "žabodromom" klečali i molili, bolje rečeno preklinjali ovo sluzavo stvorenje da za njih učini taj skok, po mogućnosti čim duži. A žabe kao žabe, nisu se previše obazirale na navijački raspoloženu masu ljudi, već kad se i koliko se njima dalo skočilo u dalj, pa nekima na radost, a drugima na žalost.

Napeta borba trajala je do kasno u noć, a najzadovoljnija i najsretnija s jednog od najveselijih i najbizarnijih natjecanja na svijetu, u Zadar se iz Lokava vraća Ema Kulaš, čija je žaba "Dalmatinka" u više serija skokova nadskočila konkurenciju sve do 140 centimetara i donijela joj božićni doček za dvije osobe u riječkom hotelu Bonavia. Kreketava "Lady Gaga" osvojila je drugo mjesto domaćem Vinku Malnaru, stalnom sudioniku ove atletske discipline u žabljem svijetu, dok je žabac "Milan" razveselio Ogulinca Danka Gerića s ukupnim trećim mjestom među 25 natjecatelja. Da nema straha za budućnost ove najvažnije godišnje manifestacije u organizaciji Turističke zajednice Općine Lokve, dokaz je veliki broj posjetitelja koji su rado kušali raznoliku gastronomsku ponudu žabljih jela, kao i jučer održana 17. Dječja žabarska noć nakon koje su žabe puštene tamo gdje im je i mjesto - u lokve.