Javna je tajna da je Jadranka Kosor trojanska kula Ive Sanadera kojom uspješno dobija glasove dijela stradalnika Domovinskog rata, koji padaju na "Suzanine" glumačke i narikačke sposobnosti. Nije tajna da bi se Ivo Sanader riješio dobrog dijela svojih "ministranata" u vladi, pa tako i Jadranke Kosor, ali je poznato da je u redovima HDZ-a oduvijek manjkalo stručnog, poštenog i kvalitetnog kadra, pa Sanader sakuplja oko sebe pripuznike, koji mu ne predstavljaju konkurenciju, jer ni sam Sanader nije nadaren stručnošću, a još manje opterećen brigom o poštenju i moralu. Sanaderu je hercegovački lobi nametnuo Ivu Andrića i Žužula, dalmatinski Kalmetu, duh Ivića Pašalića mu je nametnuo Hebranga i Marinu Dropulić, slavonski lobi Šeksa i Čobankovića, a Lika i Kordun, Mlinarića.


Ta Sanaderova noćna mora je danas riješena i on bi se mogao riješiti nepoželjnog privjesaka Jadranke Kosor čije su oči uprte u Sanaderov potiljak, a misli uvijek u žiži vlastitog interesa i butiku njene ženstvenosti kao najjačeg aduta, ne političke snage, već lukave zamisli da sve njene nedostatke u ozbiljnom političkom sučeljavanje proglasi seksističkim, ili uvredljivim napadima na "ženski svijet".

Kolika je osjećajnost Jadranke Kosor prema malim običnim ljudima dokazuju njeni stavovi prema odlukama njenog kolege u vladi Andrije Hebranga, čije su odluke dovele do toga da su u Hrvatskoj samo bogataši zdravstveno sigurni u pogledu prevencija i liječenja. Njen stav prema zaštiti mora, zemlje i zraka pokazala je nakon Rončevićevog "samopoteza" sa NATO paktom, ili slovenskim terorizmom u našem moru. Svoje poštenje i moral pokazala je u aferi oko stjecanja svog stana, ili otkrivanju korupcije u vlastitom ministarstvu, te odabirom svojih suradnika i sudjelovanjem u behtelizaciji cestogradnje, a pogotovo što je Jadranka Kosor u svim Žužulovim aferama bila uzdanica Žužulove podrške.

Suvišno je napominjati da je Jadranka Kosor blistala vatrenom zagovorničkom retorikom u mnogim promašajima HDZ-a, štitila sramotno, nedemokratsko ponašanje i odluke Sabora i Vlade, ili to to na Kalmetine izjave o Gotovini nije imala odgovora. U njenoj retorici o vraćanju porodiljskih naknada je zaboravila da su na pojedinim zagrebačkim adresama u pedesetak kvadratnih metara prijavljeno i tridesetak rodilja iz dijaspore, a Zagreb je samo jedan od primjera, jer u Splitu je navodno još drastičnije.


Prevrtljivica Kosor nije uspjela riješiti patnje i probleme njenih štićenika branitelja, a kamo li odvojiti žito od kukolja i uvesti reda u popis istinskih branitelja i RVI-a. Gospođi Kosor su ljudi ispred politike pa je zato očigledno i vlada odlučila da se u spotovima prikazuju vladini projekti u kojima Jadranka Kosor dijeli znoj i muku hrvatskih poreznih obveznika i novac iz rasprodaje hrvatskog srebra i dividende.

Očigledno je da Jadranka Kosor nije pala sa Marsa, ali nažalost ona se ponaša kao da još uvijek nije izašla iz podruma gdje je, stavimo ruku na srce, izvještavala o nametnutome nam ratu, agresiji i nasilju nad nedužnim stanovništvom. Jadranka Kosor nije ni tada bila ispred ljudi, već je u zaštiti podruma bila majka Tereza prognanih i obespravljenih, a to njeno suosjećanje porezni obveznici su skupo platili.

Ne smijemo zaboraviti da su ljudske sudbine bili temelji njenog profesionalnog uspjeha i vrtoglavi uspon u spirali HDZ-ove uzdanice, koje je politički inženjering HDZ-a iskoristio za stvaranje lika današnje Sanaderove uzdanice.


Nije li javna tajna da je Kosorica lagana na suzi, ali onoj u oplakivanju vlastite frustracije, a ne i sudbine svojih štićenika, gdje joj je HDZ ispred heroja i žrtava Domovinskog rata. Mesić je bio u pravu kada je Jadranku Kosor prekrstio u Suzanu. Jadranka Kosor nije nikada osudila Tuđmanov grijeh struktura, već je naprotiv postala suučesnik i sljedbenik Tuđmanove ideologije i zaštitnica grijeha strukture.


Jadranka Kosor je kao obična građanka dobivši preko noć državotvorni predznak pala u vrtlog koji ju je udaljio od svakodnevnice malog čovjeka te se u današnjoj državnoj hijerarhiji uzdigla ne samo iznad naroda, već i iznad interesa države. Sjetimo se božićne poslanice nadbiskupa Bozanića u kojoj je kardinal upozoravao da "Hrvatsku rastače korupcija javnog i političkog života opake solidarnost nezakonitih interesa, koju karakterizira drska bezočnost onih na vlasti".

Poruka je toliko jasna i danas se trebamo upitati da li se je išta promijenilo, jer će na vlasti ostati "mangupi iz vlastitih redova", i njihovi peti ortaci, ovaj puta pojačani novim izbornim Judasima koje povezuje "solidarnosti i suživota između odabranih i otpisanih gdje jedino mjerilo međuljudskih odnosa postaje novac". Jadranka Kosor je sudionica u svim poznatim aferama i neispunjenim obećanjima od kojih spomenimo samo da nezaposlenost, kao ni PDV nisu smanjeni, umirovljenici su ponovno prevareni, a državna prezaduženost raste.

Zato su njene izjave uravnilovke političke profiterke koju bi lukavi Sanader mogao zamijeniti s nekom svježijom marionetom s polica interesne koalicije i saveza "korupcija javnog i političkog života opake solidarnost nezakonitih interesa". Izbor mu mogu olakšati "perle" koalicije Đurđa Adlešić i Josip Friščić!