Ovih dana imamo novi sudački skandal. Sucu Ustavnog suda Marku Babiću otpisano je 270.686,15 kuna poreznog duga na ime PDV-a koji je "skupio" kada je još bio odvjetnik u Vinkovcima. Neke informacije govore o čak 970.000 kuna otpisanog duga Marku Babiću. Vidljivo je to iz dokumenata Porezne ispostave Vinkovci. Babiću dug nije nikad naplaćen jer je nastupila apsolutna zastara. Ona nastupa ukoliko se kroz šest godina ne poduzmu nikakve radnje prisilne naplate po kojima bi dužnik morao podmiriti dugove, što nije bio posebni problem jer je sudac Babića imao otvorena dva u Zagrebačkoj banci koji mu zbog duga nisu bila blokirani.


Da ne mora platiti PDV, Marku Babiću proknjiženo je 30. kolovoza prošle godine, mjesec i pol nakon što je imenovan u Ustavni sud, u koji je ušao sa 80 glasova članova saborskog Odbora za ustav. Glasovanje su tada "bojkotirali" zastupnici SDP-a i HNS-a nezadovoljni brzinom procesa imenovanja. Sudac Ustavnog suda Marko Babić je tako nakon otpisa PDV-a i nekih uplata 31. prosinca prošle godine bio gotovo bez duga - ostalo mu je navodno platiti 3.472,03 kuna.


Slučaj ustavnog suca Marka Babića nitko nije želio komentirati. Šuti Porezna uprava, Ministarstvo financija, ali i predsjednik Ustavnog suda koji bi, mišljenja sam, trebao progovoriti o još jednom kukolju više u svojim redovima.


Tako sada ispada da oni koji uredno plaćaju porez ispadaju budale, a oni koji uspijevaju izvrdavati godinama, cijene se kao sposobni i pošteni članovi ovog društva i zajednice, koje se za nagradu postavlja na najviši podest pravosuđa, i postane sudac Ustavnog suda.


Naravno postavlja se pitanje kako se je to moglo dogoditi. Poznato je da poreznici dužnicima koji imaju više od 10.000 kuna duga šalju tri opomene, a ako se dužnici na njih ogluše, blokiraju im račun i dug se tako naplati. Kompjutori su i u poreznoj upravi programirani da svakih petnaest dana sami izbacuju listu dužnika, što znači da je sve ovo vrijeme sve izlistane opomene, neko revnosno morao pospremiti u ladicu. A to obični referent siguran sam ne može napraviti sam na svoju ruku!


No postavlja se i drugo pitanje, a to je može li se takvom jednom čovjeku povjeriti da odlučuje na Ustavnom sudu koji je najviša sudbena instanca jedne države. Ja odgovorno tvrdima da se u pravnoj državi to ne bi moglo dogoditi, ali u Hrvatska koja je politička prćevina političke oligarhije koja je pokrala i opljačkala narod i državu, takvi su sudci, s putrom na glavi, garancija da će i njihov putar na glavi i otisci prstiju ostati nekažnjeni, jer sudac Marko Babić i njegovi kumpanji sigurno neće stavljati lisnice na ruke onih s čijom su pomoći zasjeli na svoje sudačke i druge pozicije. Ovo je još jedna potvrda da su mito, kriminal i korupcija smješteni na tri strane Markovog trga, kojeg su oligarsi i suci Ustavnog suda, da budu sigurniji, proglasili zonom zabranjenom za prosvjede.