U jučerašnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" imali smo gošću, gospođu Ivanu Matulić, djelatnicu „Posudionice medicinskih pomagala Zadar".

Priča Posudionice započela je 2016. godine uz svesrdnu potporu Grada Zadra te na inicijativu Doma za odrasle osobe sv. Frane, Lige protiv raka Zadar, Caritasa Zadarske nadbiskupije i Volonterskog centra Zadar. Ponukani onim što su već i sami radili pojedinačno, došli su na ideju da se sva razmjena rabljenih ortopedskih pomagala i svega onoga što treba ljudima koji vode brigu o polu pokretnim ili nepokretnim osobama kod kuće te koji si ne mogu priuštiti isto, svrsta na jedno mjesto gdje će ljudi moći donijeti medicinska pomagala ili ih donirati.

Posudba je besplatna uz medicinsku dokumentaciju (otpusno pismo ili nalaz) te ako osobe trenutačno nemaju mogućnost dobiti medicinsko pomagalo preko liječnika dobit će ga u posudionici. Samo pomagalo posuđuje se na neograničeno vrijeme uz obavezu da se vrati kako bi se moglo dalje koristiti. Što se tiče volontiranja, kad su veće donacije Posudionica treba volontere koji će iskrcati i ukrcati te, po mogućnosti, osobnim vozilom prenijeti pomagala. Gospođa Ivana naglašava kako uvelike pomaže Volonterski centar koji je dostupan 24 sata dnevno. Također je dobrodošla pomoć u popravljanju dugo rabljenih pomagala koja se još mogu koristiti.

Najviše od donacija trebaju: invalidska kolica, hodalice, medicinske krevete, higijenske potrepštine (pelene za odrasle itd.).
Ako imate ikakvih medicinskih pomagala koja vam samo skupljaju prašinu ili ste pak u potrebi istoga i ne znate kome se obratiti, nazovite kontakt telefon 023/316-190 ili mobitel 099/666-6690, a ako vam je lakše poslati e-mail pošaljite na [email protected] Također možete i osobno otići na adresu: Obala kneza Branimira 17, 23000 Zadar svakog ponedjeljka, srijede i petka od 08:30 do 12:30 sati te utorkom i četvrtkom od 16:00 do 20:00 sati.
Ugodnu i blagoslovljenu nedjelju vam želim. Pax et bonum!