Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Kate u Budaku, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe Stankovci i okolnih mjesta, proslavljen je blagdan i obnova starodrevne crkve sv. Kate iz 9. stoljeća. 

Slavlje je započelo procesijom oko crkve. U procesiji su se izmjenjivale litanije, pučki napjevi, a mladići u narodnim nošnjama nosili su kip sv. Kate.

Misno slavlje predvodio je  mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup u koncelebraciji sa župnikom fra Dujom Jukićem, fra Petrom Teskerom, fra Božom Duvnjakom i fra Tomislavom Brekalom. Prije početka misnog slavlja biskup Tomislav Rogić blagoslovio je obnovljenu crkvu sv. Kate.

- Neka nas sv. Katarina zagovara u kršćanskoj ljubavi prema Bogu i čovjeku, kazao je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Idejni inicijator obnove crkve sv. Kate bio je župnik Duje Jukić u dogovoru s Draženom Orlovićem, predsjednikom organizacijskog odbora za obnovu crkve, a mještani Budaka srdačno su radom i dobrovoljnim novčanim prilozima podržali obnovu crkve.

- Obnova naše crkve počela je na inicijativu našeg župnika fra Duje Jukića u dogovoru sa mnom i mještanima. Prvi radovi počeli su u veljači i trajali su sve do samog blagdana sv. Kate, 25. studenog. O veličini ovog povijesnog projekta govori podatak da su mještani Budaka dali 600 dragovoljnih dnevnica. Ukupni trošak obnove crkve iznosi 400 tisuća kuna, a najveći pojedinačni donator je Mara Brekalo - Brčić koja je dala 40 tisuća kuna za kompletno unutarnje uređenje. Hvala od srca svim našim mještanima, prijateljima iz Stankovaca, Škabrnje, Bile Vlake, Škabrnje i Polače na velikim dobrovoljnim novčanim prilozima za našu crkvu. Velika hvala našim majstorima Mili Brčiću, Živku Orloviću i svim mještanima koji su svakodnevno radili na obnovi naše crkve, kazao je predsjednik organizacijskog odbora obnove crkve Dražen Orlović.

Vjernici su biskupu Rogiću simbolično u svečanu košaricu poklonili plodove budovačke zemlje i rada vrijednih zemljoradnika Budaka: domaće maslinovo ulje, vino, luk, smokve i tuku. KUD Vinac Stankovci sve nazočne goste u šatoru oduševio je sa narodnim napjevima stankovačke župe.