Lani je Gradu Zadru vraćeno 13 poslovnih prostora, ove godine šest. Informacija je to koju smo dobili iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

Prošle 2020. godine kada je koronavirus počeo harati i došlo je do zatvaranja, odustajanje od poslovanja u prostorima Grada Zadra koji su uglavnom na Poluotoku, doživjelo je svoj vrhunac. Ove godine taj je trend ipak donekle zaustavljen.

- U posjed Grada Zadra do sada je vraćeno ukupno 6 poslovnih prostora, izvijestili su iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom. U Odjelu za financije znaju koliki je to minus za izgubljeni iznos zakupa za svaki od prostora.

Grad će raspisati natječaj za njihov ponovni zakup. Nažalost, sve je manje kandidata za najam. Interes postoji uglavnom za sezonsko poslovanje. Oni stalni i domaći od gradske vlasti iščekuju sniženje zakupa u ovim zimskim mjesecima kao što se to godinama ranije običavalo.

Na primjeru poslovnog prostora iz kojeg je iseljenje najavio foto Vjeko, iz resornog odjela su rekli kako ugovorom o zakupu nije bilo pokušaja smanjenja cijene zakupa, ali ni povećavanja. Napominje se kako je cijena zakupa tog poslovnog prostora izlicitirana još 1999. godine, a od ožujka 2004. godine, kada je došlo do konverzije maraka u eure, ona iznosi spomenutih 13 EUR/m2 sve do danas, navodi se u informaciji iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

Pročelnik Tomislav Korona u javnosti je iznio podatak da je ostao dug od 207 tisuća kune te je rekao kako oni nisu i neće ići "đonom na obrtnike".