Zadarska bolnica u petak će pustiti u rad novi digitalni rendgen, koji je prema riječima voditelja odjela, radiologa dr. Damira Kasapa, top tehnike. Uz napomenu kako manje zrači negoli postojeći rendgen koji je također digitaliziran.

Ovo je prvi uređaj u Republici Hrvatskoj s programskom podrškom za detekciju pneumotoraksa asistiranom umjetnom inteligencijom, istaknuli su iz zadarske bolnice uz objavu o novom digitalnom uređaju za obavljanje RTG snimaka svih anatomskih regija.

- To bi, među ostalim, značilo da softver novog uređaja ima mogućnost pravljena jedne umjesto dosadašnje dvije - tri slike. Umjesto posebne snimke pluća te rebara. Novi rendgen izbacuje jedinstvenu sliku, približio nam je dr. Kasap sve mogućnosti tog, kako ga je nazvao, radnog konja. Stručni opis mogućnosti tog RTG uređaja je da „omogućuje oslikavanje u visokoj rezoluciji, te istovremeno oslikavanje s dvije energije i automatsko oslikavanje dugačkih anatomija."

Dosadašnji rendgen, star 15-ak godina bit će pospremljen u susjednu prostoriju u slučaju da novi uređaj zakaže. Radi se o naprednom uređaju američkog proizvođača GE Healthcare, Definium 646HD. On je novi na hrvatskom tržištu. Bolnica ima njihov najnoviji CT uređaj.

Novi rendgen bit će u prizemlju zgrade Interne gdje je bio i stari te će se koristiti za Hitni bolnički prijem te bolničke pacijente. Ukupna vrijednost nabavljenog uređaja iznosi 1.597.500 kuna, a za zadarsku bolnicu novi rendgen je kupilo Ministarstvo zdravstva.