Zadarska ribarnica od jutros je na "novoj adresi" - uz ostatke nekadašnje crkvice sv. Roka, na gradskoj pijaci. Tržnica Zadar krenula je s preuređenjem stare ribarnice u bedemu zbog neodgovarajućih higijenskih standarda. Nažalost, na privremenoj ribarnici uvjeti su daleko od idealnih, kažu nam prodavači.

- Evo, ribe ima vrhunske a kupaca malo. Nama je ovdje katastrofa. Kao da smo vani na ulici, imamo jednu špinu, a kupci gaze kroz lokvu na podu. Nadam se da će ovo stvarno završiti u najavljenom roku od mjesec dana, jer ćemo i toliko teško izdržati, kaže nam jedan od ribara koji se ima čime podičiti na štandu.

Ima tu brancina, zubataca, orada, velikih i manjih mola, škarpina, raža, tune, čak i jedna kornatska hama koja se ponadala da je spasila život bijegom iz uzgajališta. Živjela je život punim škrgama, došla do četiri kilograma težine, dok se nije našla u ribarskoj mreži. Kupaca je manje nego inače. S obzirom da se tek jutros postavljaju natpisi, jedan dio onih koji inače kupuju ribu, pogotovo starija populacija, novu ribarnicu možda i ne pronađe.

Rekonstrukcijom postojeće ribarnice kamene stolove zamijenit će stolovi od inoksa i kaljenog stakla a riba će se prodavati u posebnim kadicama u kojima će biti led.