U sklopu projekta LAB-OP - lmproving Laboratory and Diagnosis Operational System / Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sustava ukupne vrijednosti 978.236,45 EUR, a na kojem Opća bolnica Zadar sudjeluje kao vodeći projektni partner, naši su zaposlenici, zajedno s projektnim partnerom JZU Opšta bolnica "Blažo Orlandić" Bar, kao i predstavnicima tvrtki Alphacrom i Sarstedt, posjetili sveučilišnu bolnicu Bispebjerg og Federiksberg u Kopenhagenu kako bi sudjelovali u predstavljanju primjera dobre prakse, koja čini jednu od projketnih aktivnosti.

Navedena je bolnica jedna od četiri u Kopenhagenu, a broji više od 4200 zaposlenika s područjem pružanja zdravstvene skrbi više od 455.000 građana.

Posjećeni laboratorij pruža usluge laboratorijske dijagnostike dvjema bolnicama, Bispebjerg i Federiksberg, kao i ambulantama primarne zdravstvene zaštite Kopenhagena i Federiksberga. Isti ima instaliran sustav zračne pošte koji inovativnim pneumatskim sustavom cijevi omogućuje bržu dostavu uzoraka za analizu u laboratorij i manju kontaminaciju uzoraka te pridonosi smanjenju vremena potrebnog za liječenje pacijenata.

Osoblje Opće bolnice Zadar ovim se putem educiralo o prednostima pneumatskog transportnog sustava cijevi kao i praktičnom radu s istima.

Projekt LAB- OP - lmproving Laboratory and Diagnosis Operational System odobren je za financiranje 30. listopada 2019. godine od strane Zajedničkog nadzornog odbora 2. poziva Interreg IPA programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020.