Odbijanje "oporbenih" vijećnika da izglasaju rebalans dodatna 3 milijuna kuna za KK Zadar donijet će gradu nezapamćenu katastrofu, usporedivu sa skakavcima iz biblijske mitologije. Gradonačelnik Branko Dukić u žurnom je kolegiju, sazvanom odmah nakon završetka sjednice Gradskog vijeća, nabrojao projekte koji se zbog toga neće realizirati, a među njima su i Zadranima omiljeni Advent.

Ali to nije sve: zbog promjene u proračunu propast će mnogi projekti za koje se vjerovalo da su cjelogodišnji i da su planirani na početku proračunske godine, poput financiranja plaća odgojiteljica u privatnim vrtićima, kojim se jamči ista cijena kao u gradskima, produženi boravak, besplatan vrtić za obitelji s četvero djece, plaće u Latici i Suncu. Evo i popisa:

Evo što je sve pročitao na kolegiju gradonačelnik Dukić:

1. Financiranje plaća privatnih vrtića u ugovornom odnosu s Gradom, plaće i opremanje dječjeg vrtića Latica, plaće u dječjem vrtiću Sunce, materijalni rashodi u osnovnim školama i financiranje dodatnih skupina produženog boravka ukupno je povećano za 3.478.954 kuna, više od onog iznosa s kojim se raspravlja o KK Zadru.
2. Povećavanu potporu Crvenom križu i ona za podmirenje troškova energije i komunalnih usluga socijalno ugroženim građanima.
3. U rebalansu se nalazi i subvencioniranje boravka djece u vrtićima za obitelji sa četvero i više djece
4. Kapitalna pomoć Inovativnom Zadru za izgradnju i proširenje mreže optičkog kabela
5. Kapitalna pomoć ŠC Višnjik za izgradnju teniskog balona, uređenja svlačionica, izrade UPU-a i uvođenja sustava videonadzora

Trenutno imamo sljedeću situaciju ako ova destrukcija potraje:
6. Na svim ugovorenim EU projektima riskiraju se neprihvatljivi troškovi. Onemogućuje se početak provedbe projekata Pokret plus kojim se financira zapošljavanje teško zapošljivih skupina i pomoć za 48 korisnika, Inclusive Play koji donosi u Zadar prvo inkluzivno igralište i kapitalni projekt gradnje infrastrukture u Zoni Crno

Planirali smo i:
7. 3,4 milijuna kuna za provedbu projekta Aglomeracije
8. 6,5 milijuna za otkup zemljišta potrebnog za izgradnju komunalne infrastrukture
9. Održavanje javnih i zelenih površina i nabava podzemnih spremnika za otpad
10. Financiranje športskih klubova za korištenje bazena i dvorane
11. Financiranje športskih klubova za korištenje dvorane Mocire i Ravnice
12. završetak radova na zgradi mjesnog odbora Dračevac
13. Osiguranje sredstava za materijalne rashode ustanova - HNK, Znanstvena i Gradska knjižnica
14. Financiranje kampanje vezane uz Ryanair
15. Organizaciju ovogodišnjeg Adventa

- Žalosti što je politiziranje oko KK Zadar danas bilo važnije od socijalnih i obrazovnih programa, programa građenja infrastrukture i započetih EU projekata. Ali sve to na dušu vijećnicima koji su odbili ovaj rebalans koji bi omogućio više standarde građanima već u ovoj godini jer smo racionalno upravljali proračunom koji je potpuno stabilan. Iz iracionalnih političkih pobuda srušen je rebalans koji u sebi nosi puno vrjednije teme od 3 košarkaška milijuna. Zato smatram važnim naglasiti one stavke rebalansa kojima podižemo standarde predškolskog odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, standarde komunalne infrastrukture i opreme. Isto tako, ovim rebalansom omogućavamo nesmetano bavljenje sportom mladih kroz sportske klubove i pružamo potporu ustanovama u kulturi. Ne treba naglašavati koliki je broj korisnika usluga koje obuhvaćamo ovakvim dodatnim ulaganjima kroz proračun za ovu godinu.

- Na ovaj način na koji je većina vijećnika odbila rebalans svjesno je dovela u pitanje nastavak čitavog niza projekata koji se pripremaju proteklih nekoliko godina. Iz svega mogu zaključiti kako je jedina pobuda ove skupine vijećnika destrukcija i destabiliziranje Grada Zadra. Štoviše, ultimatumi nezavisnog Enija Meštrovića to su danas dokazali! Nemam ništa protiv dogovora svih klubova u vijeću oko KK Zadar, ali dogovor, ne ultimatum! Mada, sumnjam u to jer je Radeta jasno dao do znanja da ga dogovori ne zanimaju, a Enio je unaprijed ultimatumom isključio mogućnost svakog dogovora. Čekat ćemo taj dogovor oko KK, ali ponavljam, ne smijemo čekati na projekte koji su postali taoci ovog neprihvaćanja rebalansa, zaključio je Dukić.