U ciklusu predavanja Nove arhitektonske prakse u četvrtak 28. listopada, s početkom u 19 sati, održat će se predavanje Alena Žunića "Na dodiru pragmatizma i utopije".

Predavanjem će se prezentirati metodologija projektiranja Alenovog ureda - primjenjiva na primjerima od velikog mjerila cijelih gradova, do pojedinačnih zgrada i detalja. Postulat njegova rada je primjena holističkog pristupa u projektiranju, pri čemu teži propitivanju ustaljenih teza i testiranju novih kreativnih limita. Kako će predavanje pokazati, projekti Alenova ureda temelje se na specifičnoj metodi projektiranja - research designu - istovremenom i jednakovrijednom spoju znanosti i umjetnosti, činjenica i utopije, pragmatičnosti, funkcionalnosti i idealizma. Na taj način se u svakom zadatku dolazi do specifičnog rješenja za pojedini grad, javni prostor ili zgradu - u konačnici, do unikatnog identiteta projekta za svakog investitora. Poseban fokus Alenova djelovanja usmjeren je na održive i pametne vizije gradova, ne samo kroz tehnološku kreativnost, već i programsko-sadržajnu, s naglaskom na osmišljavanju i unapređenju urbanog iskustva. Ured djeluje na nacionalnoj, ali sve više i na međunarodnoj sceni.

Alen Žunić, arhitekt i urban designer, magistrirao je na Harvard GSD-u i MIT-u u Cambridgeu, doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, s postdoktorskim usavršavanjem na ETH Zürich. Radio je kao gostujući istraživač na Columbia University NYC, a trenutno je docent na AF-u u Zagrebu. Osnivač je i voditelj inovativnog Albatross - Architecture + Reseach Officea, a osim projektiranja bavi se i znanstvenim istraživanjima, za što je nagrađen najvišim priznanjima poput Nagrade Grada Zagreba, Nagrade Ranko Radović i Nagrade Vera Johanides za najboljeg mladog znanstvenika u RH koju dodjeljuje Hrvatska akademija tehničkih znanosti. Objavio je 15 autorskih i uredničkih knjiga. Utemeljio je Odjel za arhitekturu MH, član je Znanstvenog vijeća za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora HAZU. Projekte izlaže na Zagrebačkom salonu, Godišnjoj izložbi realizacija UHA-e i nizu inozemnih izložaba; radovi su mu nagrađeni na desetak javnih arhitektonskih i urbanističkih natječaja.

Voditelj ovog projekta je Krešimir Damjanović.