Mediteranski simpozij "Dani Hrvatskih krških pašnjaka" pod naslovom "Uloga i važnost krških pašnjaka u razvoju ekstenzivnog stočarstva na hrvatskom Kršu" održat će se u Domu kulture u Obrovcu, u petak 22. listopada. Ovogodišnji međunarodni mediteranski simpozij organizira se u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske, Sveučilištem u Zadru, Europskim udruženjem za stočarstvo (EAAP) i Međunarodnim centrom za visoke studije Mediterana (CIHEAM).

Tema ovogodišnjeg simpozija je: „Uloga i važnost krških pašnjaka u razvoju ekstenzivnog stočarstva na hrvatskom Kršu" a organiziran je u pet glavnih sesija:

1) Načela i preporuke održivog gospodarenja pašnjačkim resursima u krškom području Hrvatske;
2) Regulativa, status i mjere poljoprivredne politike vezane za krško područje republike Hrvatske;
3) Izviješća županijskih predstavnika udruge „Hrvatskih krških pašnjaka" o stanju
pašnjačkih resursa i stočarskoj proizvodnji;
4) Izložba autohtonih poljoprivrednih proizvoda s hrvatskog Krša;
5) Okrugli stol na predložene teme, zaključna razmatranja i konferencija za medije.

Sudionici simpozija će imati priliku prisustvovati vrlo atraktivnom znanstvenom i stručnom programu u pet različitih područja u kojima je simpozij planiran. Veliki broj predavanja, okruglih stolova i rasprava o najnovijim i relevantnijim dostignućima istraživanja u području znanosti o životinjama i upravljanju prirodnim pašnjačkim resursima, kao i svim relevantnim problemima koji zaokupljaju poljoprivredne proizvođače na hrvatskom Kršu. „Dani Hrvatskih krških pašnjaka" je simpozij koji pruža jedinstvenu priliku za razmjenu ideja i iskustava među poljoprivrednim proizvođačima,kao i znanstvenicima i stručnjacima iz Hrvatske i zemalja Mediteranskog bazena.

- Simpozij - „Dani Hrvatskih krških pašnjaka" - ima specifičnu važnost za našu zemlju, jer je to prvi međunarodni događaj u poljoprivredi Krša koji se organizira uz izravno sudjelovanje naših poljoprivrednih proizvođača. Očekuje se da će ishodi simpozija doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrede, a poglavito stočarstva na hrvatskom Kršu u skladu s međunarodnim standardima, kaže Jozo Rogošić, predsjednik Organizacijskog odbora simpozija.

Kao posljedica toga, Simpozij je jedinstvena prilika da poljoprivredni proizvođači na hrvatskom Kršu izravno kontaktiraju Europske i domaće stručnjake mediteranske poljoprivrede s kojima je razmjena stručnih dostignuća i iskustva glavni cilj. Rezultati takve interakcije bit će stalni protok znanja, iskustava i predloženih rješenja za stvarne probleme s kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači na hrvatskom Kršu.

- Uvjereni smo da će simpozij pridonijeti stvaranju nacionalnih strateških planova i programa usmjerenih na očuvanje i održivo iskorištavanje prirodnih pašnjačkih resursa na hrvatskom Kršu, kao i njegovom odgovornom upravljanju/gospodarenju. S našeg stručnog gledišta, uvjereni smo da će svi dionici simpozija sudjelovati u produktivnim raspravama i imati priliku uživati u društvenim događanjima u toploj i prijateljskoj atmosferi, zaključio je Rogošić.