Ovu subotu, 23. listopada s početkom u 10 sati u Arbanasima na Muškom banju ispod šetališta Karma, MO Arbanasi će u suradnji s KDP Donat, ronilačkim klubom sv. Roko iz Bibinja i talijanskom tvrtkom Pelikan System održati ekološku akciju čišćenja podmorja. 

Ronioci i plivači će vaditi iz mora sve što ne pripada prirodi i moru. Prema podacima direktora tvrtke Pelikan System, talijanske tvrtke koja je jedan od svjetskih lidera u sustavnom prikupljanju i zbrinjavanju plastičnog otpada iz mora, svake godine u moru završi 10 milijuna tona plastičnog otpada ili 1.300.000 slonova! Svaku sekundu 50 kilograma plastike završava u moru, od koje 50% tone na morsko dno, čime svjedočimo i u našem Jadranu. 

Ova akcija je i edukativnog karaktera pa će se tako odvijati i radionice za djecu koja će kroz svoje sudjelovanje u razvrstavanju izronjenog otpada postati aktivni sudionici čišćenja podmorja te će oslikavati cijelu akciju iz samo njihove perspektive. 

Zdenka Vrgoč iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju održat će radionicu rekonstrukcije keramike, dok će Alen Petani održati malakološku radionicu gdje će djeca proučavati žive primjerke puževa i školjkaša. Naši vrijedni ronioci iz RK Sv. Roko fotografirat će podvodni živi svijet kao i cijelu akciju uklanjanja otpada te će se tjedan dana kasnije otvoriti izložba s fotografijama i oslikanim dječjim radovima s Eco Sea akcije u gradskoj područnoj knjižnici "Arbanasi". 

- KDP Donat želi na ovaj način povezati svoje sportske ciljeve sa ekologijom i održivosti prirodnog okoliša i našeg mora te pokazati da nije dovoljna samo teorija, već i stvarno djelovanje u praksi. Svi građani našeg grada, sportaši i svi oni koji su ekološki osviješteni, a poglavito mještani Arbanasi, dobro došli su na ovu veliku akciju, poručio je predsjednik KDP-a Donat Dražen Adžić.