U sklopu projekta Žedni grad u listopadu 2021. započinje program posvećen (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zadra.

Program uključuje urbanu intervenciju, šetnju za građane kojom će se tematizirati pitka i druga voda u centru grada, tribinu o stanju, mogućnostima i potrebi nove mreže javnih česmi, urbanističku radionicu „Gradionica" u suradnji s Društvom arhitekata Zadra na kojoj će sudjelovati i njemački arhitekti te književni natječaj za pjesmu na temu pitke vode.

Projektu Žedni grad predstavit će se u petak u Gradskoj knjižnici od 18 sati. On je nastao zato što je Zadar je grad s izrazito niskim komunalnim standardom po pitanju, u javnom prostoru, dostupne besplatne pitke vode. S jedne strane, grad izuzetno bogate povijesti u kojemu je javno dostupna voda, kroz mrežu bunara i javnih česmi uvijek imala svoje mjesto, danas je sveden na svega nekoliko uglavnom neispravnih javnih špina. Cilj programa je podizanje vidljivosti teme i zagovaranje rješenja kroz uvođenje nove mreže punktova za besplatnu pitku vodu za Zadar.

U projektu sudjeluju: Gradska knjižnica Zadar, Društvo arhitekata Zadra, Udruga EKO - Zadar, arhitektonski studio PIN, umjetnik i kustos Marko Golub, povjesničar umjetnosti dr. Pavao Pavuša Vežić te berlinski studio ConstructLab. Idejni autor projekta i autor programa koji se provodi u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD je Saša Šimpraga. Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za likovne umjetnosti Goethe-Instituta.
Organizator je Goethe-Institut Kroatien.