U utorak je prvi kolegij za javnost gradonačelnika Zadra u novom mandatu na kojem će Branko Dukić najaviti uvođenje participativnog budžetiranja. Na rujanskoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Dukić je rekao kako će Vajt, tvrtka Jerka Trogrlića, „brinuti o manjim komunalnim projektima - između ostalog uključivanju građana te uvođenja participativnog budžetiranja". Dukić će sutra preko medija objasniti građanima Zadra što će to za njih značiti.

Na tom Kolegiju glavnu riječ će imati pročelnica za kulturu Dina Bušić. Ona će najaviti revolucionarni projekt u kulturi pod točkom Odluka o osnivanju - Muzej dvije palače. Vrlo brzo je iz Ureda gradonačelnika stigla ispravka naziva te točke: Odluka o osnivanju Javne kulturne ustanove „Dvije palače". I tu bi trebao ispravak jer ne postoje kulturne ustanove već ustanove u kulturi.

Odluka o osnivanju ustanove koja će upravljati Providurovom palačom na razini je politička. Dogovorena je, doznajemo unutar HDZ-a, na relaciji Zadarska županija - Grad Zadar o cijepanju Narodnog muzeja. Ta županijska ustanova trebala se useliti u Providurovu palaču prema prvotnom konceptu koji se unatrag nekoliko godina promijenio već u Kneževoj palači.

U suživot s Narodnim muzejom, tamo je ušao Koncertni ured a Grad je pristao plaćati pet, šest novih radnih mjesta zaposlenicima Narodnog muzeja, uključujući i voditeljicu Kneževe palače. Hoće li ugovor o podjeli upravljanja Kneževom palačom potpasti pod novu ustanovu, o tome bi također trebala govoriti pročelnica Dina Bušić, koja je kao ravnateljica Koncertnog ureda bila supotpisnik s ravnateljicom NM, Renatom Peroš.

Tko, kada i kako će provesti osnivanja Muzeja Grada i Galerije umjetnina, trebala bi biti misija i zadatak buduće ustanove o čijem osnivanju odluku donosi Gradsko vijeće Zadra.

Prije te vruće teme, pročelnica za kulturu izvijestit će o prijavama pristiglima na javni poziv za kulturu i sport, što je također neuobičajeno prije samog donošenja Proračuna za 2022. godinu.

Pročelnica Bušić bit će nositelj još jedne pretenciozne najave sutrašnjeg kolegija Gradonačelnika nazvane početak rada na Planu upravljanja povijesnom jezgrom Grada Zadra. O tome smo već pisali. Radi se o obavezi Grada Zadra u odnosu na povelju UNESCO-a koju je dobio za uvrštavanje srednjovjekovne fortifikacije na listu Svjetske baštine 2017. godine. Izrada Plana koji obavezuje, bila je najavljena u Strategiji razvoja kulture Grada Zadra za prošlu godinu, da bi se izrada Plana upravljanja zaštićenim dobrom UNESCO-a, kao jedinog relevantnog dokumenta, iz Odjela za kulturu odgodila za jesen 2021. godine.