Grad Zadar se ove godine s gotovo svim osnovnim školama na svome području odlučio uključiti u inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Tjedan školskog doručka, koji će se održati od 11. do 15. listopada na temu Povrtni doručak. HZJZ je u sklopu projekta „Živjeti zdravo" započeo s obilježavanjem nacionalnog Tjedna školskog doručka u 2020. godini kako bi podigao svijest o važnosti doručka za svako školsko dijete, s posebnim naglaskom na zaista važnu ulogu školskih kuhara/kuharica u očuvanju zdravlja naše djece.

U sklopu spomenutog projekta HZJZ-a „Živjeti zdravo" Osnovna škola Krune Krstića prošle godine postala je školom mentorom, a odabirom škole mentora za prehranu u svakoj županiji daje se mogućnost ostalim školama u okolici da slijede primjer dobre prakse unaprijeđenja školske prehrane. U tom smislu Grad Zadar je osigurao sredstva za nabavu dostavnog vozila. Ta škola na Arbanasima ima najbolje opremljenu školsku kuhinju, dugogodišnje iskustvo u pripremi obroka te je organizacijski i stručno opremljena za pripremu većeg broja obroka, stoga im je nabavom vozila omogućena dostava obroka i u druge škole kojima je Grad Zadar osnivač, a čije školske kuhinje, u ovom trenutku, nisu kapacitirane za pripremu obroka.

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima posjetit će OŠ Krune Krstića u ponedjeljak u 8:30 sati povodom početka aktivnosti u Tjednu školskog doručka.

Uključenje osnovnih škola Grada Zadra u nacionalnu inicijativu Tjedna školskog doručka odvijat će se na način da se zdravi, povrtni doručak priprema u Osnovnoj školi Krune Krstića, uz suradnju školskih kuhara te škole i školskih kuhara škola „gostiju" te potom distribuira dostavnim vozilom u osnovnu školu u kojoj će se toga dana isti prezentirati učenicima nižih razreda. Plan je kroz cijeli tjedan obuhvatiti osam osnovnih škola kojima je Grad Zadar osnivač i KOŠ Ive Mašine.

Osnovne škole kojima je Grad Zadar osnivač, a koje, uz OŠ Krune Krstića, sudjeluju u obilježavanju Tjedna školskog doručka su OŠ Stanovi, OŠ Petra Preradovića, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Bartula Kašića, OŠ Voštarnica i OŠ Zadarski otoci.

Jelovnici koji će se posluživati u školama su raznoliki pa će tako biti posluženi namazi od slanutka, mrkve i patlidžana, uz prilog zdravijih vrsta kruha (poput integralnog, kukuruznog, beskvasnog), povrtni muffini, više vrsta povrtnih smoothie-a i drugo. Uz prezentaciju i posluživanje hrane školski kuhari/ce će, uz suradnju s učiteljima/icama, provesti i edukativne aktivnosti za najmlađe kako bi ukazali na važnost nutritivno bogatog doručka, kao i važnost uključivanja povrća u svakodnevnu prehranu.