Zadrani danas slave blagdan sv. Šimuna, zaštitnika grada Zadra, kojem se već osam stoljeća utječe puk iz cijele Zadarske nadbiskupije. Slavljenje je počelo sinoć Svečanom Večernjom, nastavljano misnim slavljem tijekom današnjeg jutra, a koncelebrirano misno slavlje u 190 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- Žitelji Zadarske nadbiskupije nerazdvojivo su povezani sa sv. Šimom kojega osam stoljeća s pravom nazivamo našim Pokroviteljem i na njegov blagdan hrlimo iskazati mu poštovanje. On je na dan prikazanja u hramu u Jeruzalemu dočekao Svetu Obitelj i na ruke primio maloga Isusa. U tom divnom događaju susreli su se Stari i Novi zavjet, prošlost i budućnost u osobi starca Šimuna i djeteta Isusa. U tom susretu povezao se Betlehem s Jeruzalemom. I dok se u Betlehemu Isus rodio i postao stanovnikom ove zemlje, u Jeruzalemu, gdje ga je Šimun primio u naručje, Isus je podnio muku, umro, uskrsnuo i uzašao na nebo, rekao je nadbiskup Puljić u sinoćnjoj homiliji.

Podsjetio je kako je upravo u danima uoči blagdana sv. Šimuna 1991. g., grad Zadar doživio „nemilosrdne napade kroz pet punih dana" te se 6. listopada i slavi Dan obrane Grada Zadra. U agresiji na Hrvatsku Zadar je, kao i puno puta prije u teškoj povijesti, doživio zagovor i zaštitu sv. Šimuna kojemu Zadrani u čast pjevaju Himan sv. Šimuna: "Ti si ponos Zadra grada, u tebi je svjetla nada. Slomi snagu dušmaninu, brani našu domovinu. Pravedniče sveti Šime, slavimo ti sveto ime. Slavimo ti svete kosti, ti nas čuvaj u milosti!".

Nakon misnih slavlja vjernici mogu razgledati neraspadnuto tijelo sv. Šimuna koje se nalazi u škrinji iznad glavnog oltara.