Nema nikakve sumnje da je nakon četiri mjeseca od kada su počeli radovi na proširenju 890 metara Ulice Franje Tuđmana, probijen rok od 11 mjeseci.

Koliko, znat će se kada iz Lavčevića predlože novi dinamički plan izvođenja radova koje u odnosu na opravdanje za kašnjenje u odnosu na prvotni plan može uvažiti nadzor iz Gin Company.

Razlozi koji spadaju u rubriku "opravdano" mogu su podvesti pod arheologiju. Jednom su kabeli nađeni plitko pod zemljom prouzročili kašnjenje na dijelu Tuđmanove od raskrižja s Putem Stanova do crkve sv. Ivana. A drugo je stvarni arheološki nalaz otkriven baš jutros.

- Pronašli smo ostatke četiri groba koja se vezuju uz crkvicu sv. Ivana, otkrila nam je Filipa Jurković Pešić, voditeljica arheološkog nadzora s Odjela za arheologiju. Na terenu je i njezina kolegica s Odjela, arheologinja Vedrana Glavaš te četvero studenata arheologije. Iako je područje Relje nalazište antičke nekropole iz rimskog doba, danas otkriveni grobovi nisu iz antičkog vremena, potvrdila nam je voditeljica arheološkog nadzora.

- Mi ćemo biti brzi, najavila je arheologinja Jurković Pešić koja je u ime danas tek otvorenog nalaza zaustavila radove na tom završenom dijelu gradilišta uz same čemprese.

I njihovi su korijeni dijelom oštećeni u otkopu tog dijela prolaza uz stari kolnik, ali ne bi trebalo biti većeg zla po stabla.

Lavčević je najviše odmakao na prvoj dionici zahvata s kojim se počelo u svibnju ove godine. Asfaltiran je jedna kolnički trak i proširenje uz Put Stanova. Na dionici od raskrižja s Ulicom Josipa bana Jelačića, uz TIZ, nema puno pomaka sudeći prema fotogaleriji koju je naš Saša Čuka jutros snimio.