Zadarska ispostava Državnog inspektorata u proteklih dva mjeseca ostala je bez troje zaposlenika od kojih su dvojica inspektora.

Jedan je dugogodišnji turistički inspektor za kojeg su nam rekli da je odlično radio svoj posao, a drugi tržišni inspektor Ante Fuzul. Za pet dana on će biti bivši biši tržišni inspektor. Fuzul je široj javnosti poznat kao nezavisni gradski vijećnik Biograda.

- Nakon 20 godina dao sam otkaz i pri tome sam osjetio veliko olakšanje. Prije 10 godina sam imenovan za višeg inspektora i to je to. Ne možeš više dalje, možeš samo dolje. Osobito u mojoj poziciji kada sam bio pod povećanom lupom jer se bavim politikom. Bez obzira što su nam dali veći koeficijent plaće ponovnim ustrojem Državnog inspektorata, došlo je do zasićenja ovim poslom koji je izgubio svrhu. Inspektor može raditi kvalitetno svoj posao prema zakonu ali na svako naše rješenje ulažu se prigovori i tu nema kraja, rekao nam je Fuzul.

Kao što je borben u politici, takav je, kaže i u poslu ali dalje ne može. Sam čin davanja otkaza u sigurnoj državnoj službi, za Fuzula je bio osjećaj kao da je sa sebe skinuo 20 kilograma.

- I dalje se tako osjećam. Međutim, nije istina da ću otići u neke agencije, nastavljam raditi za sebe, najavio je Fuzul kao i to da ostaje nezavisni vijećnik. Prošao je on i HDZ iz kojeg je istupio u znak protesta zbog moguće devastacije plaže u Biogradu, zatim MODES, da bi postao nezavisni.

- Sve su to poligoni za političku trgovinu. Sad će biti još slobodniji za nastavak političke borbe, kaže Ante Fuzul.

Uz dvojicu sad već bivših inspektora, poznato je da građevinsku inspekciju zbog mirovine napušta jedan od njih trojice. Kako doći do svježeg kadra, kada su građevinski inženjeri najtraženiji na razbuktanom tržištu graditeljstava?

Odlazak i deficit inspektora nije poželjna poruka za javnost. Na novinski upit, dobili smo očitovanje Državnog inspektora iz kojeg proizlazi da nema problema unatoč konkretnom pitanju.

„Pri Središnjem uredu Državnog inspektorata ustrojen je Sektor za ljudske potencijale, pravne poslove i uredsko poslovanje koji, između ostaloga, obavlja i upravne i stručne poslove u vezi s upravljanjem i razvojem ljudskih potencijala, a u cilju nesmetanog obavljanja svih zakonom predviđenih zadaća. Slijedom navedenoga Državni inspektorat, Područni ured Split, Ispostava Zadar od osnutka ove institucije nesmetano, bez odlaganja, obavlja sve poslove iz nadležnosti Državnog inspektorata, napisali su u svom odgovoru iz DIRH-a kojeg vodi Andrija Mikulić.