Nakon što su žalbom postupak vratili unatrag, Županijska uprava za ceste ponovno je odbila ponudu varaždinskog Colasa, zadarskog Filiusa i splitskog Prvog treptača za dvogodišnji posao održavanja županijskih i lokalnih cesta.

Podsjetimo, s ponudom od 48.6 milijuna kuna ova je zajednica ponuditelja, među kojima je i bivši vlasnik Franta, ispala za 13 milijuna kuna jeftinija od dosadašnjeg koncesionara, tvrtke Ceste Zadarske županije. No ŽUC-u je u prošlom, kao i u novom postupku pregleda i ocjena ponuda, sporan broj njihovih stručnjaka.

- Kod poslova koji zahtijevaju maksimalan stupanj ljudske odgovornosti i iz koje može proizići opasnost za sigurnost prometa na cestama, ne postoji mogućnost da broj radnih mjesta bude drugačiji nego onaj koji je naveden u Dokumentaciji jer je on optimalan kako bi se posao održavanja županijskih i općinskih cesta vršio na siguran i zakonit način. Kada je Dokumentacijom određen minimalan broj traženih stručnjaka, onda to ne znači da inženjer može biti osposobljen za rad kao ophodar, te cestar, pa može obavljati svih pet traženih zaposlenja istovremeno, jer osim što je to suprotno svrsi i smislu javne nabave, te zaštiti sigurnosti prometa na cestama u koju svrhu se provodi javna nabava, neosporno je da jedna osoba ne može biti istovremeno na dva ili više različitih mjesta. Odnosno, po prirodi posla, ophodar ophodi cestu, te on ne može istovremeno ophoditi cestu i biti na cesti kao radnik cestar i asfaltirati neku dionicu ceste, istaknuto je u obrazloženju razloga za odbijanje ponude kao nepravilne.

U novom postupku Povjerenstvo je utvrdilo kako je ova zajednica ponuditelja kao budućeg suradnika prijavila obrt koji više ne radi.

- Ugovor o najmu vozila i strojeva nije mogao biti potpisan u svibnju jer je obrt brisan iz sudskog registra ranije, 14. prosinca 2020. godine, radi čega je predmetni dokument nevjerodostojna izjava. Vlasnik vozila nije postojao, pa prema tome nije mogao zaključiti ugovor o najmu, ističe se u odluci ŽUC-a.

Kako je druga ponuda previsoka, natječaj je ponovno poništen, a sada preostaje vidjeti hoće li objavu novog otezati nova žalba.