Uoči sinoćnje dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zadru maestru Ivanu Repušiću te obilježavanja 60. rođendana Zadarskog komornog orkestra i svečanog otvorenja koncertne sezone, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić sa suradnicima upriličio je primanje za maestra Ivana Repušića sa suradnicima.

- Iznimno sam počašćen što vas mogu ugostiti u ovoj posebnoj i svečanoj prigodi. Posljednjih petnaestak godina svjedoci smo rapidnog razvoja Zadarskog komornog orkestra kroz koji smo vas najbolje upoznali. Svojom energijom i privrženošću Zadru dajete nam poticaj za projekte koji su u skladu s vašim djelovanjem, a jedan od tih je i izgradnja koncertne dvorane koja bi omogućila profesionalan rad orkestra, još snažniju glazbenu produkciju u gradu i cjelovit razvoj glazbene umjetnosti. Zahvaljujem Senatu Sveučilišta koji je prepoznao vrijednosti kojima ste doprinijeli umjetničkom i kulturnom stvaralaštvu Zadra. Čestitam vama i svima koji su vezani uz naš Komorni orkestar ovu veliku i značajnu obljetnicu i zahvaljujem na svemu što ste proteklih godina darovali zadarskoj kulturnoj javnosti, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Repušić je zahvalio na čestitci i istaknuo kako se u gradu stvorila jedna grupa entuzijasta kojima je cilj biti u službi glazbe u ovom gradu i koji vide budućnost i perspektivu orkestra.

- Želja mi je da Zadar bude prvi grad, nakon 50 godina u Hrvatskoj, koji će izgraditi koncertnu dvoranu. Tada jedina koncertna dvorana koja se izgradila bila je dvorana Vatroslava Lisinskog. Vjerujem u naš uspjeh i ako ga ostvarimo bit ćemo primjer dugim hrvatskim gadovima da i oni krenu sa gradnjom svojih koncertnih dvorana, a volio bih da Zadar u tome bude predvodnik. Time će se stvoriti uvjeti da Zadar, poput primjerice Dubrovnika ili Splita, može i mora imati svoj simfonijski orkestar. Uvjeren sam da je upravo sada pravo vrijeme za to. Neće to biti dvorana samo za nas koji smo u ovoj profesiji - to će biti novi iskorak u Zadru za iduće generacije, barem sljedećih 50 godina, zaključio je maestro Repušić.

Povijest Zadarskoga komornog orkestra ispisala su četvorica Zadrana: Pavle Dešpalj, Petar Vrbančić, Dragan Novak i sad Ivan Repušić. On je uz iznimnu međunarodnu karijeru uspijevao nalaziti vremena i za Zadarski komorni orkestar. Integralna izvedba devet Beethovenovih simfonija tijekom nekoliko izdanja Glazbenih večeri u Sv. Donatu neupitno će ući u glazbenu povijest grada, a sezona i koncert dokaz su da Zadar i Zadarski komorni orkestar nisu samo mediteranska usputna stanica na ljetnim turnejama, nego trajno mjesto susreta, druženja i - prije svega - vrhunskog muziciranja.