"Provest ću internu kontrolu", najavio je ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina na naše izravno pitanje o velikom broju koronavirusom zaraženih pacijenata koji su ležali na Odjelu za hematologiju.

Radi se o 10-ak hematoloških bolesnika od koji je većina s malignim oboljenjima i prima kemoterapiju a na koje su dodali i oboljenje koje izaziva koronavirus. Polovica njih je završilo na COVID odjelu, samo su neke informacije prije negoli službena kontrola utvrdi činjenično stanje. Neki su otpušteni doma na kućnu njegu. Jučer je u zadarskoj bolnici, međutim, preminula 77-godišnjakinja s koronavirusom koja je bila na tom odjelu.

Više od toga su važnije posljedice koje će koronavirus izazvati kod hematoloških pacijenata, o čemu bi u zadarskoj bolnici trebali javno progovoriti. Naime, za sada se zna da je na Odjelu za hematologiju baš u to vrijeme bila velika gužva. Samo su dva kreveta bila prazna. Nakon što je ustanovljeno da su svi zaraženi, Odjel je bio ispražnjen i tek se jučer počeo ponovno puniti.

Kada se ustanovilo da je pozitivan pacijent koji je napustio taj Odjel, šef Interne je tražio testiranje i medicinskog osoblja koje radi na tom odjelu. Jedan liječnik i jedna medicinska sestra, prethodno cijepljeni, bili su pozitivni na koronu, ali bez simptoma. Eto zbog čega je važno svakog jutra mjeriti temperaturu, kazao je ravnatelj Bolnice.

Na Odjelu hematologije ustanovili su "prvog pacijenta" koji je dva puta bio pozitivan, a nakon što je zaražen pacijent koji je s njim bio u sobi, test je pokazao da je negativan.
Interna kontrola bi trebala ustanoviti tko je zapravo bio izvor zaraze: cijepljeno medicinsko osoblje koje je imalo asimptomatski COVID-19 ili pacijenti koji prolaze testiranje u intermedijarnoj sobi prije nego što legnu u odjelne sobe. Ili lažni test na kojeg se, po svemu sudeći, za sada pozivaju u Internoj službi zadarske bolnice.

I to sve se dogodilo uoči uvođenja obavezne COVID potvrde kojom se osoblje bolnice želi pokrenuti prema cijepljenju kada im dosadi testiranje, tzv. brisanje po nosnoj sluznici za koje se još ne zna hoće li nakon prvog mjeseca biti na trošak onih koji će se radije testirati brzim testovima negoli cijepiti. Zarazu hematoloških pacijenata u zadarskoj bolnici nažalost nije spriječio nikakav papir.

Sjeća li se još tko velikog broja zaraženih u biogradskoj bolnici u ožujku i travnju 2020. godine? Nikada službeno nije rečeno tko je unio i širio koronavirus među pacijentima i osobljem, a niti je Ministarstvo zdravlja poslalo inspekciju. Pogotovo danas kada resorno ministarstvo provodi isključivo politiku cijepljenja.