Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, uručenjem godišnjih priznanja i primopredajom novog broda za hitni prijevoz pacijenata s otoka, u Preku je svečano je obilježen Dan Općine Preko i blagdan nebeskoga zaštitnika sv. Mihovila, pišu Naši školji.

- Kao što znate, uslugu hitnog prijevoza pacijenata brodom imamo već 16 godina i nebrojeno je puta opravdala svoju svrhu i postojanje. Godišnje u prosjeku imamo oko 450 intervencija, što znači da smo u 16 godina prevezli gotovo cjelokupno stanovništvo oba otoka - Ugljana i Pašmana. Međutim, s obzirom na starost dosadašnjeg broda, troškove njegova održavanja i funkcioniranja, na sve veće zahtjeve koji dolaze zajedno s razvojem te pritisak u sezoni zbog sve većeg broja turista, bilo je neophodno nabaviti novi brod kako bismo osigurali što kvalitetniju medicinsku uslugu za stanovnike, posjetitelje i turiste otoka Ugljana i Pašmana, kazao je u uvodu načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Istaknuo je kako je novi brod duži (12 m), brži (maksimalno 25 čvorova), sigurniji, ima veće kapacitete, tj. može prevoziti dva pacijenta odjednom za razliku od staroga, a i njegovo održavanje bit će ekonomičnije i jednostavnije. Stari brod bit će na vezu u Mulinama, a novi u Preku.

- Naša usluga hitne pomoći i do sada je bila zaista kvalitetna i brza, ali kupnjom novog broda ljestvicu smo podigli za još jednu stepenicu. Ovom prilikom zahvaljujem svima koji su prije 16 godina uspostavili i omogućili dosadašnju uslugu hitne pomoći brodom, a za ovaj novi brod posebno zahvaljujem Ministarstvu zdravstva i Zadarskoj županiji, koji su sufinancirali njegovu nabavu u iznosu od 1,5 milijuna kuna, a milijun kuna financira Općina Preko, kazao je načelnik Brižić.

Podsjetio je da je nabavom broda ispunjeno jedno od važnijih predizbornih obećanja, a prošlo je tek stotinu dana od lokalnih izbora.

- Ovo ljeto završili smo i rekonstrukciju Dječjeg vrtića u Ugljanu, čime smo omogućili uslugu cjelodnevnog boravka djece u vrtiću i podigli kvalitetu odgojno-obrazovnog standarda te stvorili bolje uvjete života za mlade obitelji u našoj općini. Pri kraju je rekonstrukcija Društvenog doma u Ugljanu koji je godinama bio trn u oku mještanima i turistima, a koji će sada napokon biti uređen te u cijelosti funkcionalan, i to najviše za potrebe samih mještana i održavanje raznih društvenih događanja. Projekt sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dodao je.

Na obilježavanju Dana Općine Preko bio je uime Zadarske županije, ali i kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića župan Božidar Longin, koji je kazao kako je županija uvijek pomagala aktivnosti na otoku, bilo izravnom financijskom pomoći ili putem županijskih ustanova i razvojnih agencija.

I ovoga puta dodijeljena su javna priznanja: Udruga žena Luzor - za doprinos u razvoju kulture i tradicije Općine Preko, Udruga mladih Jarac - Lukoran - za doprinos u razvoju društvenog života u Općini Preko, Basket klapa otoka Ugljana - za doprinos u očuvanju tradicijskog klapskog pjevanja, Kamp Ugljan Resort - za doprinos u razvoju turizma Općine Preko, Tomislav Ivanov - za doprinos u promicanju Općine Preko kroz fotografski i snimateljski rad te fra Božo Sučić, gvardijan Samostana sv. Pavla Pustinjaka - za doprinos u području kršćanske duhovnosti te očuvanju kulturno-povijesne i sakralne baštine Općine Preko.