Aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske će u subotu, 25. rujna u podne izaći će na glavne trgove i ulice sa transparentima podrške ženama Afganistana, među kojima je Narodni trg u Zadru. Pridružuju se jednoj u nizu globalnih akcija organiziranih za podršku i izražavanje solidarnosti sa ženama iz Afganistana.

- Svojim izlaskom na ulice poručujemo da nećemo odustati od zaštite i poštivanja ljudskih prava žena u Afganistanu. Tražimo da Republika Hrvatska ne prizna talibansku vladu koja je na silu preuzela vlast te krši ljudska prava priznata od civiliziranih naroda. Tražimo od RH, EU i UN-a da ne podrže talibanski režim te da poduzmu sve kako bi se pružila podrška otporu žena u Afganistanu. Posebno pozivamo vlade da ne provode i ne opravdavaju politiku militarizma, vjerskog fundamentalizma, fašizma i da prestanu manipulirati ženskim pravima.Tražimo od RH, EU i međunarodne zajednice da osiguraju prihvat izbjeglica i svih onih koji žele napustiti Afganistan i svakodnevni teror u kojem žive uz osiguranje humanitarne pomoći, poručile se organizatorice, dodajući da žene u Afagnistanu svakodnevno riskiraju vlastite živote izravno se suprotstavljajući talibanskom režimu i tražeći poštivanje i zaštitu svojih ljudskih prava.

Akcija je dio globalne kampanje koja se provodi u 85 zemalja u svijetu u organizaciji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i Womens Global Solidarity Network sa glavnom porukom: Ni jedna od nas nije slobodna dok žene Afganistana nisu slobodne. Osim u Zadru, pprosvjed će se održati u Vukovaru, Osijeku, Virovitici, Lipiku, Križevcima, Zagrebu, Korenici, Rijeci i Poreču.