Napokon su ostvareni svi koraci potrebni za objavu natječaja za dugoočekivanu rekonstrukciju raskrižja Žmirići, odnosno spoja državne ceste D306, Ulica Hrvatskog sabora s ulicama Put Nina i Matije Gupca.

- Hrvatskim cestama izdana je građevinska dozvola prije 15-ak dana, potvrdio nam je Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

U njihovom programu već je dvije godine planiran iznos od 11 milijuna kuna za izgradnju dviju pristupnih cesta, odnosno alternativnih pravaca kojima bi se odvijao promet tijekom jednogodišnjih radova na Žmirićima. Novo prometno rješenje za to raskrižje, na kojem se ljeti stvaraju kilometarski zastoji, vrijedno je 53 milijuna kuna koje će financirati Hrvatske ceste. Iako dio javnosti kao najbolje rješenje za tu dionicu vidi kružni tok, prometna struka odbacila je tu opciju još 2013. godine, kada je prezentiran projekt kojeg je izradio D&Z.

Kao što smo već pisali, rekonstrukcija se u međuvremenu dinamički uskladila s EU projektom aglomeracije Zadar-Petrčane, što znači da će se raskrižje raskopati tek u sklopu posla ugradnje kanalizacije prema Kožinu i Petrčanima.