Odlukom ravnatelja, dr. Željka Čuline Opća bolnica Zadar objavila je natječaj za primanje 13 specijalizanata iz sedam područja specijalizacije.

Po dva specijalizanta traže se za ortopediju i traumatologiju te patologiju i citologiju, a po jedan za anesteziologiju, reanimatologije i intenzivnu medicinu, dječju i adolescentnu psihijatriju, neurologiju te transfuzijsku medicinu.

Posljednji veliki natječaj za 16 mjesta specijalizacije objavljen je krajem prošle godine. Iako je bilo 36 kandidata među mladim liječnicima, samo je njih petero dobilo specijalizaciju.

Prvo je poništen natječaj za specijalizaciju iz neurologije za koju je bilo četvero kandidata. Međutim, specijalizacija iz neurologije uvrštena je u najnoviji natječaj kao i druge poništene specijalizacije, ali je izostala specijalizacija ginekologije i opstetricije. Nju je čekalo i priželjkivalo čak 11 kandidata, a zna se da postoji nasušna potreba za tom vrstom specijalizacije. Osobito nakon što je Odjel prije pet godina napustio dr. Branko Dukić, koji slovi kao vrstan operater.

Taj veliki natječaj ostat će upamćen po tome što se razvlačio dva mjeseca i jer su na njemu sudjelovale četiri kandidatkinje čiji su roditelji liječnici specijalisti. Zbog čega nema specijalizacije za ginekologiju, pitanje je na koje odgovor ima jedino ravnatelj Čulina.

Gotovo je kritična situacija na Odjelu za patologiju i citologiju a na prošlom natječaju nije bilo kandidata za dvije ponuđene specijalizacije.

Na prošlom natječaju bile su oglašene specijalizacija iz anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, ginekologije i opstetricije, infektologije, kardiologije, neurologije, ortopedije i traumatologije, otorinolaringologije, pedijatrije, vaskularne kirurgije, dok su za patologiju i citologiju bila dva radna mjesta.

Najviše mjesta i na aktualnom natječaju ima za specijalizaciju hitne medicine, gdje OB Zadar planira primiti pet liječnika. Oglašavanje te specijalizacije postaje smiješno i apsurdno jer se već godinama nitko za nju nije javio i u zdravstvenom susatavu ona slovi kao promašaj.