Biograd Boat Show će ove godine proslaviti svoje 23. izdanje, nastavljajući niz kao jedan od samo tri nautička sajma održanih u Europi tijekom pandemije. Ovaj srednjoeuropski nautički sajam na moru privlači mnogo posjetitelja i izlagača iz susjednih zemalja i najveće je okupljalište hrvatske nautičke industrije označavajući kraj nautičke sezone i početak nove poslovne godine.

Važnost sajma dokazana je 2020. godine, jer je to bila rijetka prilika u Europi da tvrtke i nautičari koji gravitiraju Jadranu izravno komuniciraju i nose se s globalnim promjenama koje su se dogodile. Ove su godine očekivanja puno veća, jer su mnogi izlagači najavili proširena izlaganja kako bi zadovoljili porast interesa nautičara.

Neki od novih brendova plovila koji će se predstaviti na hrvatskom tržištu su luksuzno brodogradilište za jedrilice Solaris, kao i brend motornih plovila De Antonio iz Španjolske, kao i 3B Craft sportska ribarska plovila iz Italije. Finski brend Saxdor predstavit će svoj model Saxdor 200 Sport s četiri sjedala. Brendovi gumenjaka koji će imati svoj hrvatski debi su: talijanski brendovi Panamera i AB Inflatables, kao i kanadski Brand Gala.

U segmentu luksuznih motornih jahti, Absolute će imati hrvatsku premijeru nove Navette 48, izravno sa svjetske premijere u Cannesu. U segmentu katamarana, jedrilice Bali 4.2 i 4.6 imat će hrvatsku premijeru uz motorni katamaran Bali 4.3.
Plovila s električnim pogonom bit će zastupljenija na izložbi, uključujući i svjetsku premijeru Solar Ferry kompaktnog električnog katamarana na solarni pogon idealnog za izlete i transfere kojeg će predstaviti tvrtka Agena Marin.

Biograd Boat Show je stekao međunarodnu popularnost među izlagačima i među posjetiteljima zbog važnosti Hrvatske kao nautičke destinacije i postrojenja kojima dobro upravlja Ilirija d.d., a koji uključuju marinu Kornati, Ilirija hotele, restorane i zabavne kapacitete. Ilirija se dokazala kao siguran i profesionalan organizator događaja tijekom pandemije, bez prijavljenih slučajeva COVID-a u 2020. godini, i nastavit će tim putem slijedeći i premašujući nacionalne zdravstvene smjernice. U planu je legendarni kalendar društvenih događaja koji je BBS učinio jedinstvenim i prilagodit će se situaciji u vrijeme sajma. Važno je da oboje, i nautička industrija i nautička javnost, imaju događaj koji donosi strast i ulijeva optimizam za jedrenje na Jadranu. Biograd boat show igra važnu ulogu u ovim izazovnim vremenima u postavljanju puta za svjetliju budućnost jedrenja.

Iz godine u godinu Biograd igra važnu ulogu za domaće i međunarodne nautičare. Mnogi od njih su upoznati sa sajmom posjećujući Biograd na Moru tijekom godine kao jednim od najvećih svjetskih odredišta za najam jahti, ili kroz svjetski poznat kalendar regata i ostalih nautičkih događanja, ili kao grad s jednom od najprometnijih marina u Hrvatskoj. Shodno tome i međunarodno priznanje i reputacija Biograd Boat Showa svake se godine poboljšava.

Biograd Boat Show ostvario je najveću dobit nakon globalne financijske krize, prerastajući iz manjeg regionalnog u međunarodni sajam koji je Jadransku nautičku regiju doveo na svjetsku pozornicu u vrijeme kada su se svi ostali nautički sajmovi suočavali s ozbiljnim padovima. To je postignuto optimizacijom nautičkih i ugostiteljskih dobara Ilirije d.d. te kreiranjem povoljnih cijena za izlagače i posjetitelje, što rezultira dugoročnim uspjehom. U 2020. slične mjere korištene su za rješavanje izazovnog okruženja, fokusirajući se na snagu Ilirije u pružanju sigurnog odmora, ugostiteljskog doživljaja, hrani i piću, te planiranju događaja. Za sajam 2021. Ilirija d.d. planira nadograditi svoje uspjehe kako bi opet igrala važnu ulogu u postavljanju kursa za svjetliju nautičku budućnost.