U Velikoj vijećnici Grada Zadra gradonačelnik Branko Dukić dodijelio je ugovore vrtićima drugih osnivača te predstavio projekte izgradnje novih vrtića. Dodijeljena su 22 ugovora za koje je u Proračunu izdvojeno 18.334.000,00 kuna.

- I ove godine tražili smo mjesto više u zadarskim vrtićima. To nam potvrđuje da su njihovi roditelji zaposleni, a odgojni i programski standardi u našim vrtićima poželjni. U ovom trenutku, u 18 objekata s ukupno 80-ak vrtićkih skupina gradskih ustanova „Radost" i „Sunce", upisano ih je više od 1750. Naši partnerski vrtići okupljaju više od 1350 djece. Dakle, sve zajedno oko 3100 mališana ili 150 djece više nego lani. Zadarskim modelom suradnje s vrtićima drugih osnivača osiguran je jednak iznos participacije roditelja u svim predškolskim ustanovama na području Zadra, istaknuo je gradonačelnik Dukić. 

Podsjetio je na cijene boravka djece u vrtićima: za 10-satni cjelodnevni program 600 kuna, za drugo dijete u predškolskoj ustanovi 300 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete pohađanje vrtića je besplatno. Za poludnevni (5-satni) program participacija iznosi 300 kuna. Naglasio kako se nastavlja Program potpore stručnom timu vrtića drugih osnivača te smjenski rad u 10 gradskih i privatnih vrtića čime je omogućeno usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza roditelja.

Najavljujući projekte gradnje novih vrtićkih objekata gradonačelnik je izvijestio kako se završavaju radovi na rekonstrukciji vrtića Pčelica čime su osigurani prostorni uvjeti za rad još četiri odgojno-obrazovne skupine.

- Konačni cilj svih naših nastojanja je dostupno vrtićko mjesto za svako zadarsko dijete u moderno opremljenim objektima po sveobuhvatnim programima, zaključio je gradonačelnik Dukić.

Pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap prezentirao je planove za izgradnju vrtića na području grada. 

- Ide se u izgradnju potpuno novog objekta DV Pčelica, koji će biti organiziran na dvije etaže s po četiri vrtićke i četiri jasličke jedinice. Pored građevine predškolske ustanove na čestici će se organizirati i vanjski prostor parkiranja, pristupne staze, dječja igrališta, te hortikulturno urediti preostali dio terena. Ova predškolska ustanova je planirana prema važećim normativima i potrebama za smještaj 148 djece. Osim toga, predviđena je i potpuno nova izgradnja tri vrtićka objekta: Smiljevac, Diklo i Crvene Kuće, najavio je Kasap.

DV Diklo će imati četiri grupne jedinice od čega dvije za djecu jaslične dobi od 6 do 36 mjeseci i dvije skupine za djecu od navršene 3. do 7. godine. Kapacitet ustanove je 74 polaznika. 

Objekt u Smiljevcu će biti organiziran na dvije etaže s po četiri vrtićke i četiri jasličke jedinice. Pored građevine predškolske ustanove, na čestici će se organizirati i vanjski prostor parkiranja, pristupne staze, dječja igrališta, te hortikulturno urediti preostali dio terena.  Ova predškolska ustanova je planirana prema važećim normativima i potrebama za smještaj 148 djece. Kapacitet predškolske ustanove je određen sa 8 skupnih jedinica, odnosno sa 4 skupne jedinice jaslica (4 x max 14 djece) i sa 4 skupne jedinice dječjeg vrtića (4 x max 23 djece). 

DV Crvene kuće će biti organiziran na dvije etaže, s tim da će u prizemlju biti smješten dječji vrtić sa 3 vrtićke i 1 jasličkom jedinicom. Predviđen je za zadovoljavanje potreba za smještaj 74 djece. Kapacitet predškolske ustanove je određen sa 4 skupne jedinice, odnosno sa 1 skupna jedinica jaslica (1 x max 14 djece) i sa 3 skupne jedinice dječjeg vrtića (3 x max 23 djece).